Adana Ulu Camii Tarihi ve Mimari Özellikleri Ulaşım Açılış Kapanış Saatleri ve Giriş Ücreti

Adana Ulu Camii’nin Tarihi Önemi

Adana Ulu Camii tarihi olması ve büyüklüğü ile Adana’nın önemli sanat eserleri arasında bulunmaktadır. Selçuklu, Memluklu ve Osmanlı devirlerine ait mimari tarzları üzerinde barındıran Adana Ulu Camii üzerindeki 3 ayrı kitabede, ilk defa 1513 yanında Ramazanoğlu Halil Bey tarafından yapılmaya başlandığı, 1541 yılında Halil Beyin oğlu Piri Mehmet Paşa tarafından tamamlanarak ibadete açıldığı ifade edilmektedir. Caminin batı tarafındaki giriş bölümünün Ramazanoğlu Halil Bey tarafından inşa ettirildiği bilinmektedir.

Adana Ulu Cami avlusu
Adana Ulu Cami avlusu

Giriş kapısının üzerinde kademeli bir sistemle yukarı doğru sivrilmeye başlayan stalaktitli konik çatının Selçuklu mimari tarzında yapılmış olması, 16. yüzyılda küçük bir beylik olan Ramazanoğulları’nın burada daha önce küçük bir mescit şeklinde yaptırdığı ancak daha sonra beyliğin büyümesi ve genişlemesi neticesinde mescidin yeterli olmaması ile bugünkü esas yapının meydana getirilmiş olduğu sanılmaktadır.

Adana Ulu Cami 500 yılın üzerinde bir maziye sahiptir.
Adana Ulu Cami 500 yılın üzerinde bir maziye sahiptir.

Adana Ulu Camii’nin Mimari Özellikleri

Adana Ulu Camii kareye yakın bir dikdörtgen biçiminde inşa edilmiş ve caminin batı ve doğu yönündeki iki büyük kapısından girişler açılmıştır. Caminin ana ibadet mekânına ek olarak bölgenin sıcak oluşu ve daha fazla cemaatin ibadet etmesine imkân verecek şekilde avlunun bir bölümü ahşap örtü sistemi ile kapatılarak büyük bir alanda serin bir ibadet yeri oluşturulmuştur.

Caminin doğu cephesindeki avlu kapısında ve caminin ana mekânının cephesinde, siyah ve beyaz mermer levhalar kullanılarak cephe görünüşü ne farklı bir renk katılmıştır. Caminin kemerleri yarı sivri olup konturları stalaktit ve bitki motifleri ile bezenmiştir.

Adana Ulu Cami Osmanlı tarihinin tanığıdır.
Adana Ulu Cami Osmanlı tarihinin tanığıdır.

Camide enine uzanan dikdörtgen piyanodaki ana ibadet mekânı, kıble duvarına paralel oturtulmuş olan 4 sütun ile 2 nef bulunmakta ve sütunlar hafif sivri kemerlerle birbirine bağlanmış bulunmaktadır. Kıble duvarında çevresi siyah mermerden inşa edilmiş bir bordürle çevrilen mihrabı ile özellikle caminin kıble duvarını kaplayan 16 ve 17. asırlara ait çiniler ziyaretçilerin dikkatini çekmektedir.

Adana Ulu Camii Adana’nın diğer tarihi yapıları olan Adana Hasan Ağa Camii, Adana Kemeraltı Camii, Ceyhan Kurtkulağı Camii gibi bazı eserleri de etkilemiştir.

Adana Ulu Cami Açılış Kapanış Saatleri ve Giriş Ücreti

Adana Ulu Cami haftanın her günü ziyaretçilere ve ibadet etmek isteyenlere açık olup, giriş ücreti alınmamaktadır.

Adana Ulu Cami Ulaşım

Adana merkezinde bulunan ulu camiye şehir içi ulaşım araçları ile gidilebilmektedir. Adana Ulu cami Türkiye inanç ve kültür turizminin en önemli yapılarından biridir.  Seyhan, 25007. Sk, No:1 01020 Ulucami Külliyesi, Adana

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu