Antalya Karain Mağarası Özellikleri, Ulaşım, Ziyaret Saatleri, Giriş Ücretleri 2022

Karain Mağarası Türkiye’nin en büyük doğal mağaralarından birisi olma özelliğine sahiptir. Dünya tarihindeki en eski mağaralardan biri olan Karain mağarası, yaz kış ziyaretçi akınına uğramaktadır.
Bu doğal mağara 1994 yılında kültürel varlıklar alanında UNESCO Dünya Geçici Miras Listesine girmeye hak kazanmıştır. Mağara kültürel ve doğal sit alanı olarak UNESCO kayıtlarında yer almaktadır.
Denizden yaklaşık 450 metre yüksekte bulunmaktadır.
1946 yılından beri kazı faaliyetleri Karain Mağarasında aralıksız sürdürülmektedir. Türkiye’nin içinde neandertal insan yaşamış en büyük mağarası olarak karşımıza çıkar.

Türkiye’nin turizm başkenti Antalya’yı ziyaret eden turistlerin mutlaka uğradıkları bu mağara, Akdeniz Bölgesi ‘nin Antalya ili sınırları içerisinde yer alır.
Bu mağara; içerisinde bulunan dikit, sarkıt ve büyük sütunlarla bezenmiş doğal bir oluşum olarak insanların hayretlerini üzerine çekmektedir.
Katran Dağı eteklerindeki 400 metre yüksekliğindeki Çadır tepesinde konuşlanmış bu mağaranın girişine ziyaretçiler merdivenle tırmanmaktadır.

Mağara girişinden sonra metrelerce dağın içine yani mağaraya inen ziyaretçiler, burada fotoğraf çekip mağaranın yüz binlerce yıl öncesinden gelen atmosferini teneffüs etmektedir.
Mağara büyük ve çeşitli doğal güzelliklere sahip olduğu için gelen turistler mağara içerisinde saatlerce vakit geçirmektedirler.
Karain Mağarası Hangi Döneme Aittir?
Yapılan kazılardan, bölgenin günümüzden 500.000 yıl kadar öncesinde yerleşim merkezi olarak kullanıldığı tahmin edilmektedir.
Mağara 1946 yılında Prof. Dr. İsmail Kılıç Kökten tarafından keşfedilmiştir.
1946’dan bugüne kadar yapılan kazılarda neandertal insan kalıntıları ile su aygırı, arslan, fil ve gergedan kalıntılarına da rastlanmıştır. Bu açıdan Karain Mağarası insan ve doğa tarihini aydınlatmaktadır.
Yapılan araştırmalar sonuncunda burada ilk insanların yaşadığı en eski yerleşim yerlerinden biri olduğu tahmin edilmektedir.
Karain bölgesinden ele geçirilen ve Anadolu’da bulunan en eski insan kalıntılarının yanında mağarada ortaya çıkarılan taşınabilir sanat eserleri, sanat sahasının ilk örneklerini olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bu mağarada bütün çağlarda hatta geç roma döneminde dahi insan yaşamının sürdürüldüğüne dair buluntulara rastlanmıştır.
Mağaranın girişinde Grekçe Adak Kitabeleri ve nişler ziyaretçileri karşılamaktadır.

Mağarada aynı zamanda bir dağ tanrıçasına tapınıldığına dair izler de araştırmacılar tarafından tespit edilmiştir.
Ören yerinde Karain Mağarasından çıkarılan kalıntıların sergilendiği bir de müze bulunmaktadır. Bu mağaradan çıkarılan bazı kalıntı ve buluntular Antalya Müzesinin tarih öncesi bölümünde de ziyaretçilere sergilenmektedir.
Mağara içerinde yüzbinlerce yıl öncesinden beri oluşumunu devam ettiren çeşitli karstik yapılar bulunmaktadır.
Mağara içerisindeki yazı ve resimler de insanların burayı bütün devirlerde kullandıklarına dair tespitler yapılmıştır.
Karain Mağarası Anadolu ve Yakın Doğu tarihi açısından stratejik ve Paleolitik bir merkez konumundadır.
Mağara bulunduğu konum itibariyle geniş bir traverten ovasına hakimdir.
Bu mağarada, Anadolu ve Yakın Doğu tarihi için önemli bir Paleolitik merkez konumundadır.
Karain Alt Paleolitik’ten Geç Roma Dönemine kadar devam edegelen yerleşim yerlerinin izlerini barındırmaktadır.
Karain Mağarası Anadolu arkeolojik çalışmaları için önemli bir tarihi alandır.
Mağara içerisine giren insanlara çağlar öncesinin büyüleyici ve efsanevi havasını sunmaktadır.
Karain Mağarası Nasıl Oluşmuştur?
Dünyada bilinen Paleolitik mağaraların birçoğu sadece tek bir dönemin izlerini taşırken, Karain alt, orta ve üst olarak sürekli bir katmanlaşma halindedir. Bu katmanlardan elde edilen verilera dayanılarak hususiyetle Avrupa ve Yakındoğu içerisindeki bağlantılar ve göç yollarına dair bilgi ve fikir vermesi açısından büyük önem arz etmektedir.
Bulgularına rastlanan bitki ve hayvan kalıntıları ile Batı Akdeniz yöresine ait eski çevrenin gün yüzüne çıkarılmasında da önem teşkil eder.
Karain Mağarası içerisinde oyulmuş kalkerli yamaçların bundan 65-142 milyon yıl önceki Kretase dönemine ait olduğu tahmin edilmektedir.

Mağara deniz yükselmeleri sonucunda oluşmuştur.
Bu ova miyosen yani 5-23 milyon yıl öncesi ile Pliyosen yani 2-6 milyon yıl öncesi arasında şekillenmiş ve şimdiki deniz seviyesinden 300 metre yüksekliğindedir.
Karain Mağarası Nerededir?
Antalya’nın 30 km kuzeybatısında bulunur. Diğer bir deyişle Antalya’dan Burdur’a giden eski karayolu üzerinde 5–6 km uzaklıkta sağ tarafta bulunur.

Yağca köyü sınırları içerisindeki Katran Dağı’ndadır. Yağca köyü Antalya’nın Döşemealtı ilçesine bağlıdır.
Antalya’ya 27 km mesafededir.
Antalya Burdur arası çalışan otobüslerle gitmek isterseniz 5 km kadar doğa yürüyüşü yapmanız gerekecektir. http://
Karain Mağarası Ziyaret Saatleri:
Nisan-Ekim arasında haftanın her günü 08.00-19.00 saatleri arası
Kasım-Mart arasında haftanın her günü 08.00-17.00 saatleri arası
Karain Mağarası 2022 Giriş Ücreti Ne Kadardır?
Mağaraya giriş ücreti: 01 Mayıs 2022 itibariyle 15 TL’dir. Müzekart sahipleri mağaraya ücretsiz giriş yapabilir. Özel aracınızı otoparka bıraktıktan sonra 5 dakika yürüme mesafesiyle mağaraya ulaşım sağlayabilirsiniz.