Aşırı terleme veya hiperhidroz, diyabetin habercisi olabilir

Hava sıcakken daha fazla terlerseniz veya spor salonunda egzersiz yaparsanız bu normaldir. Böyle bir durumda terleme normal bir tepkidir ve vücut ısınızın düzenlenmesine yardımcı olur. Vücudunuz daha çok çalıştığında, ter bezleriniz kendini soğutmak için tuz bazlı bir sıvı salgılar. Ancak, sıcaklık hafif olsa bile, sebepsiz yere aşırı terlerseniz, ateşiniz yoksa ve egzersiz yapıyorsanız, o zaman bu normal değildir. Bazen aşırı terleme veya hiperhidroz, tiroid sorunları, diyabet veya enfeksiyon gibi ciddi bir tıbbi durumu gösterebilir. Fazla kilolu ve anksiyete bozukluğu olan kişiler de diğer insanlardan daha fazla terleyebilir. Ancak endişeli terleme, hiperhidrozdan farklıdır. Diğer insanlardan daha fazla terlediğinizi ve vücudunuz terleme ihtiyacının ötesinde bir terleme gösteriyorsa doktora görünmeniz gerekebilir. Çoğu durumda aşırı terleme zararsızdır, ancak ikincil genel hiperhidrozunuz varsa, bir doktora görünmeniz önerilir.
Aşırı terleme iki temel türe ayrılır: Primer Fokal Hiperhidroz (el ve koltuk altlarında aşırı terleme) ve Sekonder genel hiperhidroz (genel terleme). Birincil fokal hiperhidroz (lokal bölgelerde terleme), aşırı terlemenin en yaygın nedenidir ve nüfusun yaklaşık %1 ila %3’ünü etkiler. Bu tür hiperhidroz genellikle çocukluk veya ergenlik döneminde başlar. İnsanları aşırı terleten tıbbi bir durumdur, ancak bir hastalık belirtisi değildir ve buna sahip olanlar başka türlü sağlıklıdır. Ancak aşırı terleme kişinin sosyal ve iş hayatına ve yaşam kalitesine müdahale edebilir.
Adından da anlaşılacağı gibi, fokal veya lokalize hiperhidroz sadece koltuk altı, kasık, baş, yüz, eller veya ayaklar gibi vücudun belirli kısımlarını etkiler. Durumun kesin nedeni hala net olmasa da, uzmanlar bunun sinir sistemindeki küçük bir arızadan kaynaklanabileceğine inanıyor. Bazı araştırmalar bunun ailelerde de olabileceğini öne sürüyor.
İkincil Genel Hiperhidrozun (Genel Terleme) Nedenleri
Genelleştirilmiş terleme veya ikincil genel hiperhidroz, hiperhidrozun daha az yaygın bir şeklidir, ancak daha ciddi bir durumdur. Bu tür bir hiperhidrozunuz varsa, sadece başınızda, yüzünüzde, koltuk altlarınızda, kasıklarınızda, ellerinizde veya ayaklarınızda değil, tüm vücudunuzda terleme yaşarsınız. Altta yatan bir sağlık durumu olan başka bir şey tarafından tetiklendiği için buna ikincil hiperhidroz denir. Geceleri vücudun her yerinde bolca terliyorsanız, bu ikincil hiperhidrozun bir belirti işaretidir.
Bir dizi farklı tıbbi durum ve hastalık, ikincil genel hiperhidrozu tetikleyebilir. Menopoz, hamilelik, tiroid sorunları, diyabet, alkolizm, tüberküloz, Parkinson hastalığı, romatoid artrit, felç, kalp yetmezliği ve hatta kansere bağlı olabilir. Bazı ilaçları (bazı psikiyatrik ilaçlar, tansiyon ilaçları ve antibiyotikler) almak da genel olarak aşırı terlemeye neden olabilir.
Ne Zaman Bir Doktora Görünmelisiniz?
Yorgunluk, uykusuzluk, susuzluk artışı, idrara çıkma artışı veya öksürük gibi diğer belirtilerin yanı sıra aşırı terleme yaşıyorsanız bir doktora görünün. Orta yaşlı veya yaşlı kişilerde geç başlayan aşırı terleme de tıbbi yardım gerektirir. Yeni bir ilaç tedavisinden sonra aşırı terleme oluşursa, doktorunuza danışın. Doktorunuz size farklı bir ilaç yazabilir. Diğer semptomların eşlik edip etmediğine bakılmaksızın, aşırı terleme hayatınızı etkiliyorsa bir doktora danışın.
İkincil hiperhidrozu tedavi etmek için, buna neden olan durumu belirlemek ve tedavi etmek önemlidir. Aşırı aktif bir tiroid sizi bolca terletiyorsa, tiroidin ilaçla veya ameliyatla tedavi edilmesi ile hastalığınız iyileştirilebilir. Diyabetin neden olduğu aşırı terlemeyi gidermek için glikoz seviyenizi kontrol altına almanız gerekir.