Aspendos Antik Kente Giriş Ücreti 2022 Açılış Kapanış (Ziyaret) Saatleri Yol Tarifi Özellikleri  

Antik Aspendos Kenti Antalya ili Serik ilçesine bağlı Belkıs köyünde bulunmaktadır. Köprüçay nehri kenarında kayalık bir tepenin üzerinde ve etrafındaki düzlüğe kurulmuş olan Antik Aspendos Kenti M.Ö. 4. yüzyılda kurulmuştur. Bu bilgi yine aynı dönemdeki Aspendos sikkeleri üzerinde yer almaktadır. Kentte bulgularına ulaşılan en erken dönem yapı kalıntısı agoranın doğusundaki üç katlı market binasıdır.

Aspendos Antik Kenti ve Tiyatrosu Tarihi Özellikleri

Akdeniz havzasının en iyi korunmuş Roma dönemine ait  amfi tiyatronun 15-20 bin kişi kapasitesine sahiptir. Akustik ses yapısına sahip olan tiyatro sahnesinde konuşulan veya çalınan müzik her yerden rahatlıkla duyulmaktadır.

Bölgede bulunan diğer yapılar Roma ve Roma sonrası dönemlerine aittir. Bu yapılar arasında iki katlı ikinci bir market binası, Hristiyanlık bazilikası, çeşme, odeon, anıtsal bir kapı, tapınak, sukemerleri, Roma hamamları ve tiyatronun yanında Osmanlı Döneminde inşa edilen bir köprü de yer almaktadır.

Aspendos’un en önemli yapılarından birisi olan su kemerlerine ait sifonlar ünik özelliklere sahip olup, üzerinde bilim adamlarının en çok çalıştığı yapı olmuştur. Dünyanın günümüze kadar en iyi korunmuş tiyatrolarından biri olarak gösterilen Aspendos Tiyatrosu ve Binası antik kentin en önemli yapılarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Akdeniz Bölgesi’ndeki Antalya sınırları içerisinde bulunan Antik Aspendos Kenti Tiyatrosu ve Su Kemerleri 2015 yılında UNESCO Dünya Geçici Miras Listesine kültürel varlıklar alanından kabul edilmiştir.

Aspendos Antik Kenti Mimari Yapısı

Aspendos Tiyatrosu MS 161-180 tarihleri arasında İmparator Marcus Aurelius devrinde Theodoros ‘un oğlu Mimar Zeno tarafından inşa edilmiştir. Aspendos kenti  iki tepe üzerine kurulmuş ve daha sonra genişleyerek yayılmış bir kenttir.  Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk te 1930 yılında Aspendos’u ziyaret etmiş ve onarılmasını istemiştir.

Antik tiyatroda seyirciler güçlük çekmeden yerlerine oturabilmesi için dolaşım kolaylığı sağlayan yayılan merdivenler yapılmıştır. Bir başka dikkat çekici yapısı ise sahne binasıdır, yığma taştan yapılan bu binanın alt katından sahneye çıkan 5 kapı mevcuttur.

Antik tiyatro her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilmektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı organizasyonunda bu alanda her yıl düzenli olarak “ Aspendos Opera ve Bale Festivali ” etkinliği düzenlenmektedir. Tiyatronun yanında bir bazilika ve diğer kalıntıları mevcuttur.  Bu bazilikalar Romalılar tarafından icat edilen yapılardı. Bu yapılar toplum için kullanılan yapılar olup içinde  mahkeme ve alışveriş pazarları vardı.

Dikkate şayan en önemli bir yapıda antik kentteki  su kemerleridir. Kuzeydeki dağlardan ve vadilerden 25 km mesafeden kente su getiren bu kemerler  15 metre yüksekte oyulmuş taş bloklardan oluşan bir kanal aracılığıyla şehre getirilirdi. Su, kemerin bitim noktasının her iki tarafında bulunan 30 metre yüksekliğindeki kulelerde biriktirilir ve buradan şehre dağıtılırdı.  Mimari özellikleri ve yapılış teknikleri su kemerinin M.S ikinci yüzyıl ortalarına ait olduğunu göstermektedir. Bu su kemerleri  günümüze kadar kalan nadide yapılardandır.

Aspendos bölgesinde kendi adına para bastıran nadide kentlerdendir.  Köprüçay ırmağı ile de limana bağlanmakta olup kendi devrinde önemli bir ticaret güzergahına sahiptir.

Aspendos Antik Kenti Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücretleri 2022 

Aspendos Antik Kente Giriş Ücreti tam bilet:  60TL’dir.

Şehit ve Gazi yakınları, Engelli vatandaşlarımız  ve  65 yaş üstü olanlar  ÜCRETSİZ ziyaret edebilirler.

Aspendos Antik Kenti kışın haftanın her günü  08.00 ile 17.00 arası ziyarete açıktır.

Yazın ise 08.00 ile 19.00 arasıdır.

Aspendos’a Nasıl Gidilir?

Antalya’nın  Serik ilçesine 8 km mesafede olan Aspendos, Burdur’a  157 km, Isparta’ ya  146 km , Antalya  merkeze  48 km’dir.

Adres: Belkıs Mah. Serik / Antalya

Tel: 0 242 892 13 25

Yol Haritası

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu