Hasan Hüseyin (1927-1984) Şair, yazar, eğitimci
- Asıl ismi Hasan Hüseyin Korkmazgil olan sanatçı, toplumsal gerçekçi şiirin önde gelen temsilcilerinden biri olarak Sivas’ın Gürün ilçesinde dünyaya gelmiştir.
- Adana Erkek Lisesi’nin ardından Ankara Gazi Eğitim Enstitüsünü bitirmiştir.
- Öğretmenliğe Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesinde başlayan Hasan Hüseyin; siyasi eylemleri gerekçesiyle öğretmenlik görevinden alınmıştır.
Hasan Hüseyin Korkmazgil Edebi Kişiliği / Sanatı
- Tutuklanarak hüküm giyen Hasan Hüseyin farklı işlerde çalıştıktan sonra Akis dergisinde görev yapmıştır.
- Forum dergisinin sanat sayfalarını daha yönetmiştir.
- Hasan Hüseyin Korkmazgil lise döneminde yazmaya başladığı şiirlerini 1959 yılında Dost dergisinde yayınlanmıştır.
- Bu yıllardan mizahi öyküler de yazmıştır.
- Kavel, Kızılkuğu, Filizkıran Fırtınası gibi şiir kitaplarıyla farklı ödüller kazanmaya layık görülmüştür.
- Mizah dergilerinde yayınlanmış mizahi hikayelerinden bir kısmını Hüseyin Korkmazgil ismi ile ya da yalnızca Korkmazgil soyadını kullanarak 3 kitapta birleştirmiştir.
Hasan Hüseyin Korkmazgil Eserleri
Şiir
- Kavel
- Temmuz Bildirisi
- Kızılırmak
- Kızılkuğu
- Ağlasun Ayşafağı
- Oğlak
- Acıyı Bal Eyledik
- Kelepçenin Karasında Bir Ak Güvercin
- Koçero Vatan Şairi
- Haziranda Ölmek Zor
- Filizkıran Fırtınası
- Acılara Tutunmak
- Işıklarla Oynamayın
- Tohumlar
- Tuz İçinde
- Kandan Kına Yakılmaz
Mizahi Öykü
- Öhhöööö!
- Made İn Türkey
- Bıyıklar Konuşuyor
Gezi
- Bağdat Basra Yollarında
Çocuk Kitapları
- Eşeğin Gözyaşları
- Aşıcı Baba
- Ormanın Öcü
- Ressamın Bıldırcınları
- Becerikli Çocuğun Düşleri