İlgi : a) 1973 Tarih ve 1739 Sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu.
- b) 2012 Tarih ve 6287 Sayılı
- c) Millî Eğitim Bakanlığı 2023 Eğitim Vizyonu.
- d) Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 2018 tarihli ve 55 sayılı kararı.
- e) 12.04.2022 tarihli ve E-52532194-101.99-47638785 sayılı yazı.
İlgi (a) Milli Eğitim Temel Kanunu’nda öğrencilerimizin ilgi, istidat ve kabiliyetlerinin geliştirilerek gerekli bilgi, beceri, davranışlar ve birlikte iş görme alışkanlığı kazandırılmak suretiyle hayata hazırlanması belirtilmiş ve İlgi (b) 6287 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında da ortaokullar ile imam hatip ortaokullarında lise eğitimini destekleyecek şekilde öğrencilerin yetenek, gelişim ve tercihlerine göre seçimlik dersler oluşturulmasına imkan verilmiştir.
Bakanlığımızın İlgi (c) 2023 Eğitim Vizyonu’nda imam hatip ortaokullarına devam eden çocuklarımıza özellikle Arapça ve diğer yabancı dil alanlarında nitelikli destek eğitimleri düzenlenmesi, yabancı dil öğretmenlerinin mesleki becerilerinin geliştirilmesine yönelik mesleki gelişim programlarının gerçekleştirilmesi hedefi yer almıştır. İlgi (d) Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 2018 tarihli ve 55 sayılı kararı kararı doğrultusunda uygun görülen imam hatip ortaokulları haftalık ders çizelgesinde bütün ortaokullarda olduğu gibi imkân ve şartları uygun olan okullarda isteğe bağlı ve zorunlu ders saatine ilave olarak 5. sınıflarda 7 ders saati, 6. ve 7. sınıflarda ise 6 ders saatine kadar yabancı dil veya Kur’an-ı Kerim öğretimine imkan verilmiştir.
Bu nedenle, erken yaşta dil öğretiminin avantajından yararlanılarak imam hatip ortaokullarında uygulanan yabancı dil eğitiminin niteliğinin arttırılması için üniversitelerle iş birliği yapılması, kullar arasında uygulama birlikteliğinin sağlanması ve iyi örneklerin arttırılarak modellenmesi yabancı dil koordinatörlük sisteminin getirilmesi, ortak izleme ve değerlendirme sınavlarının gerçekleştirilmesi, ortak drama çalışmaları, paneller, uluslararası çocuk kongreleri, münazara yarışmaları, yoğunlaştırılmış dil etkinlikleri ve yabancı dil kampları gibi çalışmalarla dil öğretiminin desteklenmesi, o için İlgi (d) Haftalık Çizelge’de imkan verilen uygulamanın Genel Müdürlüğümüz koordinesinde daha etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesine ihtiyaç olduğu ve şartları taşıyacak okulların yine Genel Müdürlüğümüzce değerlendirilmesi gerekliliği tespit edilmiştir.
2022-2023 Eğitim ve öğretim yılında ilk defa “Yoğunlaştırılmış Yabancı Dil Programı” uygulayacak imam hatip ortaokullarının İl Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından değerlendirilmiş nihai teklif listeleri ilgi (e) yazı ile talep edilmişti.
Genel Müdürlüğümüze ulaşan nihai teklif listelerinde yer alan okulların durumları incelenerek “Yoğunlaştırılmış Yabancı Dil Programı” uygulama kriterlerini taşıyan okullar belirlenmiş olup, bu okullarımızda “Yoğunlaştırılmış Yabancı Dil Programı” nın etkili ve verimli şekilde uygulanabilmesi için gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir.
Bu bağlamda ek listede yer alan okullarda 2022-2023 eğitim ve öğretim yılından itibaren “Yoğunlaştırılmış Yabancı Dil Programı” uygulanması düşünülmektedir.