Sivas Buruciye Bilim ve Sanat Merkezi, Sivas Buruciye Bilim ve Sanat Merkezi ile Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Fakültesi işbirliğinde, 02-04 Eylül 2022 tarihleri arasında Sivas Atatürk ve Kongre Müzesi’nde “Günümüz Dünya Sorunları” temasıyla, farklı BİLSEM’lerden öğrencilerin katılımı ile “II. Sosyal Bilimler Ulusal Çocuk Kongresi” düzenleme talebi yazı ile Milli Eğitim Bakanlığına bildirilmiştir.
Duyuruya ait belgeleri Ek-1’de yer alan söz konusu etkinliğin; Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, Millî Eğitim Temel Kanunu ile Türk Millî Eğitiminin genel amaçlarına uygun olarak, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununa, ilgi (a) Yönerge’nin 5 inci maddesinin on birinci fıkrası hükümlerine ve yürürlükteki diğer tüm düzenlemelerde belirtilen hüküm, esas ve amaçlara aykırılık teşkil etmeyecek şekilde, denetimleri ilgili okul, ilçe/il millî eğitim müdürlükleri tarafından gerçekleştirilmek üzere, gönüllülük esasına göre, ücretsiz olarak yapılması
T.C. SİVAS VALİLİĞİ SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ, SİVAS BİLİM VE SANAT MERKEZİ İLE SİVAS BURUCİYE BİLİM VE SANAT MERKEZİ İŞBİRLİĞİNDE BİLSEM ÖĞRENCİLERİ II. SOSYAL BİLİMLER ULUSAL ÇOCUK KONGRESİ ŞARTNAMESİDİR
TEMA: “GÜNÜMÜZ DÜNYA SORUNLARI”
Sosyal Bilimler Çocuk Kongresi Teması ve Konuları:
Madde 1.a. Günümüz dünya sorunları temasıyla ilgili olarak kongre, “çevre sorunları, iklim değişikleri, doğal afetler, aşırı nüfus artışı, çocuk sorunları, kadın sorunları, göç, ırkçılık, terörizm, etnik çatışma, bilişim sorunları, sosyal eşitsizlik, trafik sorunları, ormansızlaşma, açlık, uyuşturucu bağımlılığı ve ticareti, aşırı silahlanma, nükleer silahlar, savaşlar ve soykırım olayları, enerji sorunu, eğitim sorunları, işsizlik, salgın hastalıklar, sağlık sorunları, yönetim sorunları, hızlı kentleşme ve konut sorunu ile tarım alanlarının yok edilmesi gibi tüm insanlığı tehdit eden küresel ölçekli sorunları” kapsamaktadır.
Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrencileri tarafından Sosyal Bilimler Çocuk Kongresi’ne, kongre konuları (Madde 5/ç) ile ilgili olarak yazılan bildiriler kabul edilecektir.
Kongrenin Amacı:
Madde 2. BİLSEM, özel yetenekli öğrencilerin yeteneklerinin geliştirilmesi amacıyla açılan ve Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bağlı olarak hizmet veren özel eğitim kurumlarıdır. Bu kurumlarda gerçekleştirilen eğitim öğretim faaliyetleri ile öğrencilerde araştırma, inceleme, gözlem becerileri yanında, fikir üretme, yeni bilgilere ulaşma, yorum yapma, özgün düşünce üretmelerini sağlamak hedeflenmektedir. Yürütülen bu çalışmalar doğrultusunda öğrencilere bilimsel bakış açıları kazandıracak, onlarda üst düzey bilgi, beceri ve davranış geliştirecek faaliyetler önem arz etmektedir. Özel yetenekli gençlerin gelecekte farklı alanlarda ülkemize ve insanlığa büyük hizmetler yapacak konumlara geleceği ve ihtiyaç duyulan alanlarda lider olarak insan gücü ihtiyacını karşılayacakları düşünüldüğünde insanlığın geleceği açısında kritik öneme sahip günümüz dünya sorunları konularında çalışmalar yapmaları açısından kongrenin önemli sonuçlarının olması beklenmektedir. Özel yetenekli ortaokul öğrencilerinin bilimsel süreci tanıma, temel bilimsel araştırma yöntem ve tekniklerini kullanabilme becerilerini geliştirmek, bilimsel araştırmaya dönük motivasyonlarını ve bilimsel kongre tecrübelerini arttırmak organizasyonumuzun alt amaçlarını oluşturmaktadır. Kongrenin bir diğer hedefi de ülkemizin farklı bölgelerindeki Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerini bir araya getirerek sosyal, kültürel paylaşımlarını arttırmaktır.
Kongre Kpsamı:
Madde 3. Kongre, ülkemizde faaliyet gösteren BİLSEM’lerde 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı itibariyle ortaokul düzeyinde eğitim alacak olan 5, 6 ve 7. sınıf öğrencilerini kapsamaktadır.
Kongre Tarihi ve Yeri:
Madde 4. Sosyal Bilimler Ulusal Çocuk Kongresi, 02-03-04 Eylül 2022 tarihlerinde Sivas Atatürk ve Kongre Müzesi salonlarında gerçekleştirilecektir.
Kongrenin Uygulanması ve Konuları:
Madde 5. Sosyal Bilimler Ulusal Çocuk Kongresi’nin içeriği, uygulanması ve bildiri konuları ile ilgili hususlar aşağıdaki gibidir:
- Kongre kapsamında BİLSEM’lerde 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı’nda eğitim alan özel yetenekli 5, 6 ve 7. sınıf ortaokul öğrencileri aşağıda verilen bildiri konu ve alt konularında, bilimsel standartlara uygun hazırladıkları bildiriler ile katılım sağlayacaklardır.
- Kongreye sadece sözlü sunumlar kabul edilecektir. Sözlü sunum kuralları bilimsel kongre kuralları çerçevesinde gerçekleştirilecektir. Kongreye katılım, bildiri sunumu ve öğrenci danışmanı olacak şekilde gerçekleştirilebilecektir. Her bildiri için bir öğrenci ve bir danışman öğretmen katılım sağlayabilecektir. Bir öğretmen birden fazla bildiriye danışmanlık yapabilecektir. Bir bildiride en fazla bir öğrenci katılım sağlayabilecektir.
- Kongre sürecinde “Günümüz Dünya Sorunları” temasına ilişkin atölye çalışmaları, doğa, müze ve üniversite gezileri gerçekleştirilecek olup yapılması planlanan atölye çalışmalarının bir bölümü bu mekânlarda gerçekleştirilecektir.
ç) Kongre kapsamında BİLSEM’lerde eğitim alan özel yetenekli ortaokul öğrencilerinin aşağıda verilen bildiri konularında, bilimsel standartlara uygun bildiriler hazırlamaları istenecektir.
Bildiri konuları şu şekildedir:
· Çevre sorunları · İklim Değişikliği · Doğal Afetler · Aşırı Nüfus Artışı · Çocuk Sorunları · Kadın Sorunları · Göç ve Mülteci Sorunu · Irkçılık · Terörizm · Etnik Çatışma · Bilişim Sorunları · Sosyal Eşitsizlik · Trafik Sorunları | · Ormansızlaşma · Açlık · Uyuşturucu Bağımlılığı ve Ticareti · Aşırı Silahlanma · Nükleer Silahlar · Savaşlar ve Soykırım Olayları · Enerji Sorunu · Eğitim Sorunları · İşsizlik · Salgın Hastalıklar · Sağlık Sorunları · Hızlı Kentleşme ve Konut Sorunu · Tarım Alanlarının Yok Edilmesi |
- Her sunum için 15 dakika süre
- Kongrede oturumları yönetmek üzere Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Fakültesi akademisyenleri ile BİLSEM’lerde görev yapan öğretmenler görevlendirilecektir.
- Bildiri sunan öğrencilere, danışman öğretmenlere ve kongreye katkı sağlayanlara Katılım Belgesi (Ek-1) Katılım belgeleri Sivas Cumhuriyet Üniversitesi tarafından düzenlenip verilecektir.
- Tam metin gönderenlerden çalışması bilim kurulu tarafından uygun görülenler Cumhuriyet Uluslararası Eğitim Dergisi’ne yönlendirilecek ve dergi hakem kurulu tarafından da uygun görülürse kongre özel sayısı çıkarılarak makale şeklinde yayınlanacaktır. Tam metinlerin gönderilmesinde ve yayınlanmasında derginin yazım kuralları esas alınacaktır.
- Başvuru tarihinden sonra gönderilen bildiri özetleri değerlendirmeye alınmayacaktır.
ı) Katılımcıların izin ve görevlendirme işlemleri memuriyet mahallinde yapılacaktır. Katılımcılardan öğrencilerin yollukları ile danışman öğretmenlerin yolluk ve yevmiyeleri kurumlarınca; konaklama, yemek ve transfer hizmetleri Sivas BİLSEM tarafından karşılanacaktır.
- Kongreye katılmak üzere başvuran BİLSEM’ler, Kongre Katılım Şartnamesini kabul etmiş sayılırlar. Bu şartnamede belirtilmeyen hususların yeniden düzenlemesine ve mevcut şartnamede gerektiğinde değişiklik yapmaya Kongre Düzenleme Kurulu
- Kongre uygulanma sürecinde her türlü iş ve işlemlere ilişkin duyurular Sivas BİLSEM web sayfasından (sivasbilsem.meb.k12.tr) yapılacaktır.
- Katılımcılar süreç ile ilgili sorularını ve iletilerini bilsemsosyalkongresi@gmail.com adresine
- Kongre maliyeti yaklaşık 70 bin TL tutmakta olup, bütçe Sivas Bilsem tarafından karşılanacaktır.
Kongreye Başvuru ve Katılım Şekli: Kongreye katılım ücretsiz olup, gönüllük esasına dayanmaktadır. Kongreye katılacak engelli her bir öğrenci için, talep etmesi durumunda bir rehber öğretmen refakat edecektir. Katılımları konusunda her türlü kolaylık sağlanacaktır.
Madde 6. Kongreye başvuru şekli ve katılım şartları aşağıdaki gibidir:
- Kongreye; BİLSEM’lerde 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı itibariyle eğitim alacak 5, 6 ve
- sınıf düzeyindeki ortaokul öğrencileri bildirileri ile kongre takviminde (Ek-2) belirlenen tarih aralığında başvuru yapabileceklerdir.
- Kongrede sunulacak bildiri başlıkları, kongre bildiri konu başlıklarına uygun olmak şartıyla katılımcılar tarafından
- Bildirilerin etik kurallara uygun olarak hazırlanması gerekmektedir. Bildiriler Ek-3’te sunulan katılımcı bilgilendirme formu ile yazım kurallarına uygun olarak hazırlanacak ve takvime uygun olarak gönderilecektir.
ç) Kongre düzenleme kurulu (Ek-4) tarafından kabul edilen bildirilerin katılımcılarına davet mektubu gönderilecektir.
- Kongreye gönderilen bildiriler Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Fakültesi akademisyenlerinden oluşturulan kongre bilim kurulu (Ek-5) tarafından incelenerek, uygun bulunanlar kongreye davet edilecektir.
- Sunum metinlerinin içeriklerinin sorumluluğu bildiriyi sunan öğrenci ve hazırlanmasına destek sağlayan danışman öğretmene aittir. Bildiri sunumlarında kongre düzenleme kuruluna gönderilen bildirilerin dışına çıkılmayacaktır.
- Kongreye Bilim Kurulu üyelerince uygun görülen 30 bildiri davet edilecektir. Davet alan bildiri sahibi öğrenci velilerinin, Veli İzin Belgesi/Aydınlatma Metni ve Açık Rıza Onay Belgesini (Ek-6) kongre öncesi bilsemsosyalkongresi@gmail.com adresine göndermeleri
- Davet edilecek bildiriler konusunda Kongre Bilim Kurulu kararı kesindir ve itiraz kabul edilmeyecektir.
- Bildiri başvuruları ve katılım süreci iş takviminde belirtilen tarihlere göre yapılacak olup başvuru ve katılım sürecinde bildiri özetleri, tam metinleri ve istenebilecek diğer dokümanlar pdf dosyası şeklinde bilsemsosyalkongresi@gmail.com adresine gönderilecektir.
ı) Danışman öğretmen rehberliğinde hazırlanacak bildiriler; akademik alanda ortak bir dil kullanılması, literatür taramasının daha hızlı yapılması ve ulaşılan kaynakların daha iyi incelenmesine katkı sağlayacağından APA 7 sürüm formatına uygun olarak gönderilecektir.
- Bildiriler özgün nitelikte olmalıdır. Daha önce yayımlanmış, herhangi bir sempozyumda veya bilimsel bir platformda başkaları tarafından sunulmuş bildiriler kabul
- Hazırlanan bildiriler bilsemsosyalkongresi@gmail.com e-posta adresine gönderilecektir.
- Kabul edilen bildiriler, Sivas Bilim ve Sanat Merkezi web sayfasında (sivasbilsem.meb.k12.tr) kongre takviminde belirlenen tarihte ilan edilecektir.
- Kongre Düzenleme Kurulu, aynı konuda yoğunluk olması hâlinde yeniden düzenleme yapmaya, başvuran kurumlar arasından seçim yapmaya ve tekrar konu belirleme amacı ile bildiriyi iade etmeye
Onay ve Uygulama:
Madde 7- Bu şartname 7 (yedi) maddeden ibaret olup Millî Eğitim Bakanlığı’nın onayı ile uygulamaya konulacaktır.
İLETİŞİM BİLGİLERİ SİVAS BİLİM VE SANAT MERKEZİ
Emek Mahallesi, Hekim Sokak, No:1 MERKEZ/SİVAS
http://sivasbilsem.meb.k12.tr/ bilsemsosyalkongresi@gmail.com 0346 227 10 10
Ek-2. Kongre Takvimi
YAPILACAK İŞLER | TARİH |
Bildiri özetlerinin gönderilmeye başlama tarihi | 29 Temmuz 2022 |
Bildiri özetlerinin bilsemsosyalkongresi@gmail.com adresine gönderilmesi için son tarih | 05 Ağustos 2022 |
Kabul edilen bildirilen https://sivasbilsem.meb.k12.tr sayfasında ilanı | 12 Ağustos 2022 |
Kongreye katılımcı olarak katılacak öğrenci ve danışman isimlerinin koordinatör BİLSEM’e bildirilmesi | 19 Ağustos 2022 |
Kabul edilen bildirilerin tam metninin bilsemsosyalkongresi@gmail.com adresine gönderilmesi için son tarih | 22 Ağustos 2022 |
Kongre tarihi | 02-03-04 Eylül 2022 |
Ek-3. Kongre Katılımcı Bilgilendirme Formu ve Yazım Kuralları
BİLSEM ÖĞRENCİLERİ SOSYAL BİLİMLER ULUSAL ÇOCUK KONGRESİ TEMA: “GÜNÜMÜZ DÜNYA
SORUNLARI”
Katılımcı Bilgilendirme Formu
1. Öğrenci Sınıf Düzeyi | |
1. Öğrenci Adı ve Soyadı | |
2. Öğrenci Sınıf Düzeyi (Varsa) | |
2. Öğrenci Adı ve Soyadı (Varsa) | |
Danışman Öğretmen Adı Soyadı | |
Danışman Öğretmen Telefon | |
Danışman Öğretmen e-posta Adresi | |
Bilsem Adı | |
Bilsem Adresi | |
Öğrenci Velisi Telefonu |
TÜRKÇE BAŞLIK BİÇİMLENDİRME BOZULMADAN BURAYA EKLENMELİDİR
Yazar 1 Unvan Ad SOYAD
Kurum adı, Şehir, e-posta
Yazar 2 Unvan Ad SOYAD
Kurum adı, Şehir, e-posta
ÖZET
Türkçe özet en az 500, en fazla 750 kelime olmalıdır. Başlık içerikle uyumlu olacak şekilde
büyük harflerle Calibri yazı karakteri ile 12 punto ile yazılmalıdır. Özet metni Calibri yazı karakteri ile 10 punto, 1.15 satır aralığıyla iki yana yaslı olacak şekilde yazılmalıdır. Yazar unvan ve adları başlıktan sonra bir boşluk bırakılarak Calibri yazı karakteriyle 10 punto, kalın ve italik olarak, 1.15 satır aralığı ile ortalı yazılmalıdır. Kurum-şehir adları yazar adlarının hemen altında Calibri yazı karakteriyle 10 punto, italik olarak ortalı yazılmalıdır. Sayfa kenarlıkları 2.5 cm olmalıdır. Özet metninde problem durumu, araştırmanın amacı, araştırmanın yöntemi ile bulgular ve sonuca ilişkin bilgilere yer verilmelidir. Özette çizelge ve görsel bulunmamalıdır. Özetin altında bir satır boşluk bırakılarak, en az 3, en çok 5 sözcükten oluşan anahtar kelimeler verilmelidir. Yalnızca ilk anahtar kelimenin ilk harfi büyük olmalıdır. Özel isimler hariç diğer anahtar kelimelerin tamamı küçük harfle yazılmalıdır.
Anahtar Kelimeler: Anahtar kelime1, anahtar kelime2, anahtar kelime3.
Ek-4. Kongre Düzenleme Kurulu
Kongre Onursal Başkanları
Prof. Dr. Alim YILDIZ – Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü
Prof. Dr. Kemal Numan VARINOĞLU – MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü
Kongre Başkanları
Prof. Dr. Ali AKSU – Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Dr. Öğr. Üyesi Adem UZUN – Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
Kongre Düzenleme Kurulu
Memet MATOĞLU – Sivas Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü
Burak YILDIRIM – Sivas Buruciye Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü
Ramazan BAKER – Sivas Halk Eğitim Merkezi Müdürü
Halil BOLAT – Çorum İl Milli Eğitim Müdürlüğü Sosyal Bilgiler Öğretmeni Şenol ERTEN – Ankara Mamak Bilim ve Sanat Merkezi Coğrafya Öğretmeni Sedat ALTAŞ – Antalya Bilim ve Sanat Merkezi Tarih Öğretmeni
Mustafa YOĞURTÇU – Nuri Pakdil Bilim ve Sanat Merkezi Türkçe Öğretmeni Selami DURAN – Çetin Şen Bilim ve Sanat Merkezi Felsefe Öğretmeni
Ferhat ONGUN – Salihli Bilim ve Sanat Merkezi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Mehmet KAYA – Diyarbakır Bilim ve Sanat Merkezi Sınıf Öğretmeni
Ek-5. Kongre Bilim Kurulu
Prof. Dr. Gülpınar AKBULUT ÖZPAY – Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Doç. Dr. Hamdi KARAKAŞ – Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
Doç. Dr. Mehmet KANAK – Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Doç. Dr. Meral ÖZTÜRK – Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Doç. Dr. Selman ABLAK – Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Doç. Dr. Serkan BULDUR – Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Doç. Dr. Soner DOĞAN – Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
Dr. Öğr. Üyesi Abdulkadir ERGÜN – Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
Dr. Öğr. Üyesi Didem Kayahan YÜKSEL – Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Fadime İşcan KARASU – Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
Dr. Öğr. Üyesi Gülseda EYCEYURT TÜRK – Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Sezen GÜLEÇ – Sivas Cumhuriyet Üniversitesi