Asıl adı Fahrettin Cüreklibatır olan Cüneyt Arkın 85 yaşında hayatını kaybetti. Dün gece kalbinin durması sebebiyle İstanbul Beşiktaş’ta özel bir hastaneye ambulansla kaldırılan Cüneyt Arkın tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.
Esas Mesleği Doktorluk Olan Cüneyt Arkın’ın Hayatı Halit Refiğ ile Tanıştıktan Sonra Değişti
Türk sinemasının efsane isimlerinden Cüneyt Arkın 8 Eylül 1937’de Eskişehir’de doğdu. 1961 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 1963 yılında ‘Artist’ dergisinin düzenlediği sinema yarışmasında birinci oldu.
1963’te askerliğini yaparken 1. Hava Jet Üssü’nde yönetmen Halit Refiğ ile tanışması hayatının dönüm noktası oldu. Bir süre daha duygusal-romantik jön karakterlerini canlandırdıktan sonra yine Halit Refiğ’in önerisiyle aksiyon filmlerine yöneldi. Askerliği sonrası 1964’te Halit Refiğ’in Gurbet Kuşları filmiyle sinemaya adım attı.
İstanbul’a gelen Medrano Sirki’nde 6 ay süreyle akrobasi eğitimi aldı. Burada öğrendiklerini Malkoçoğlu ve Battalgazi serilerinde beyaz perdeye aktararak, Türk sinemasına daha önce hiç örneği olmayan bir tarz getirdi. Kısa sürede avantürlü filmlerin en çok aranan isimlerinden biri haline geldi. Kariyeri boyunca westernden komediye, macera filmlerinden toplumsal filmlere değişik türlerde filmler çekti.
12 Mart dönemi sırasında, 4. Altın Koza Film Festivali’nde (1972) jüri Yılmaz Güney’i Baba filmindeki rolüyle seçti. Daha sonra siyasi baskılarla oylama tekrarlandı, Güney’in yerine, ilk oylamada Yaralı Kurt filmindeki performansıyla ikinci olan Cüneyt Arkın En İyi Erkek Oyuncu seçildi. Bu karara tepki gösteren Arkın ödülü reddetti.
Cüneyt Arkın sinemasına ayrı bir renk getiren, yönetmenliğini Çetin İnanç’ın yaptığı 1982 tarihli Dünyayı Kurtaran Adam zamanla bir kült filme dönüştü. Arkın; 1980’li yıllarda Ölüm Savaşçısı, Kavga, Sürgündeki Adam ve İki Başlı Dev gibi aksiyon filmlerinden sonra, 1990’lı yıllarda polisiye dizilere yöneldi. Cüneyt Arkın, at binmede ve karatede uzman sporcu unvanına sahiptir. Oyunculuğunun yanı sıra televizyon sunuculuğu ve köşe yazarlığı da yaptı.
Cüneyt Arkın’ın Kazandığı Ödüller
Cüneyt Arkın; 1969’da İnsanlar Yaşadıkça, 1976’da da Mağlup Edilemeyenler filmleriyle Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü kazandı.
1972’de Yaralı Kurt filmiyle Adana Altın Koza Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü aldı.
Arkın’a 1999’da Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ve 2013’te Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri’nde Yaşam Boyu Onur Ödülü verildi.
Yine 2013’te Engelsiz Yaşam Vakfı tarafından Yaşam Boyu Meslek ve Onur Ödülü verilen Arkın, 2013’te Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nün sahibi olmuştu. Cüneyt Arkın’a 2021’de Türkiye Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü verilmişti.
Cüneyt Arkın İçin Ünlü İsimlerin Mesajları:
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Türk sinemasının usta sanatçısı Cüneyt Arkın’ın vefatından dolayı büyük üzüntü duydum. Cüneyt Arkın’a Allah’tan rahmet, ailesine, yakınlarına ve sanat camiasına başsağlığı diliyorum.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: Bugün sabah saatlerinde Türk sinemasının büyük ismi, Türk tarihini sevdiren filmlerin sanatçısı Cüneyt Arkın’ın ölümünden büyük üzüntü duydum. Ahlaki duruşundan ödün vermeyen, herkesin hayranlığını kazanan Cüneyt Arkın’ın ailesine, sinema camiasına, sevenlerine başsağlığı diliyorum. Ruhu şad olsun.
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu: O Türk sinemasının efsanesiydi. Kötülerin düşmanı, iyilerin dostuydu. Cüneyt Arkın hayat verdiği karakterlerle 7’den 70’e hepimizin kahramanıydı. Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine, sevenlerine sabır ve başsağlığı dilerim. Ruhu şad, mekânı cennet olsun.
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan: Çocukluğumuzun süper kahramanı, Yeşilçam’ın unutulmaz emektarı sevgili Cüneyt Arkın’ı kaybettik, çok üzgünüz. Mekanı cennet olsun.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu: Sinemamızın değerli oyuncusu Cüneyt Arkın’ı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Hepimizin zihninde yer eden rolleri, sanatçı kişiliği, ülkesine olan sevgisiyle onu asla unutmayacağız. Allah rahmet eylesin; tüm sevenlerinin, sinema camiasının ve ailesinin başı sağolsun.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş: Türk sinemasının en değerli isimlerinden, Cüneyt Arkın’ı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Huzur içinde uyu, mekanın cennet olsun Kara Murat. Filmlerin nesiller boyunca izlenmeye devam edecek.
Orhan Gencebay: Hepimizin başı sağ olsun. Çok değerli bir sanatçıydı, izler bıraktı ve bırakacak. İstisna biriydi. Allah gani gani rahmet eylesin. Çok eski arkadaştık. Neticede son zamanlarda hastaymış. Durumu iyi değil diye duyuyorduk. Sinemamıza gelen atraksiyonları ile kimsenin yapamayacağı sahneleri yapmıştır. Kendisiyle Film de çektik. Birçok anımız var. Çok da güzel şeyler yaşadık. Değerini birçok nesil iyi bilir. Ben bir sanatçı dostu olarak anlatabilirim. Çok da yakışıklı biriydi. Dünya sahasına rahatlıkla çıkabilecekti.
Armağan Çağlayan: Güle güle Kara Murat, güle güle Malkoçoğlu, güle güle Dünyayı Kurtaran Adam… Yattığınız yer incitmesin…
İbrahim Büyükak: Türk Sinemasının gelmiş geçmiş en büyük aktörlerinden, çocukluk idolümüz, Malkoçoğlumuz, Battal Gazimiz, Cüneyt Arkın’ı kaybetmişiz…
Hepimizin başı sağ olsun…