Gezilecek Yerler Türkiye

Ihlara Vadisi 18 kilometre uzunluğa, yaklaşık 150 metre derinliğe ve 200 metre genişliğe sahiptir.
Ihlara Vadisi Özellikleri
Ihlara Vadisi; içerisinde binlerce yaşam alanı barındırmakta ve diğer kanyonlardan farklı olarak geçmiş devirler içinde insanların yaşadığı dünyanın en büyük kanyonu olma özelliğine sahiptir.
Melendiz Nehri Ihlara Vadisi’ni şekillendiren ve ona hayat veren yaşam kaynağıdır.

Vadiyi oluşturan kayaçların suyun etkisi ile kolay bir şekilde yontulması ile meydana gelmiş, yüzlerce kilise ve kaya oyma mekânı olan Ihlara Vadisi dünyanın en önemli kültür ve medeniyet merkezlerinden biri olarak yüzyıllar boyunca hayatiyetini sürdürmüştür.
Ihlara Vadisi, tektonik yükselmeler ve Hasan dağı volkanik püskürmesinin etkisiyle çöküntüye uğramış bir alan üzerinde Melendiz çayının da aşındırmasıyla meydana gelmiştir.
Melendiz Çayı Ihlara Vadisi boyunca izlediği araziyi derin ve sarp bir şekilde yararak vadi boyunca görkemli ve çarpıcı bir derinlik ve ihtişam meydana getirmiştir.

Melendiz Dağlarından fışkıran küçük akarsular ve dereler birleşerek, güneydoğu – kuzeybatı yönünde akmış ve Mamasın Barajı’na ulaşmıştır.
Melendiz Çayı Ihlara Vadisi boyunca yaklaşık 30 kadar menderes çizmektedir.
Ilısu ile Selime kasabası arasında kalan mesafe kuş uçuşu 10 kilometre olmasına rağmen, akarsuyun menderesler çizerek akması sebebiyle gerçek mesafe 18 kilometreye yaklaşmaktadır.

Ihlara Vadisi’nin seyredildiği ve birkaç tesisin bulunduğu yerden vadiye iniş 400 merdivendir. Ihlara Vadisi’nden aşağı indiğimizde bambaşka bir iklim sizi karşılamaktadır.
Ihlara Vadisi’nde insanlara hayret veren başka bir özellik ise eşsiz bir tabiat harikası olmasıdır.
Akarsuyun her iki yanında yükselen kayaçlar duvar gibi dik, derin ve dar vadinin tabanındaki suyun kenarında, bağlar ve bahçelerden meydana gelen yoğun bir yeşillik alan mevcuttur.
Ihlara Vadisi’nde tabiat kendisini vadi içerisinde gizlemiş ve beslemiştir.

Vadi etrafında bozkır görünüşlü ve bitki örtüsü hâkim iken vadi içerisinde ve yamaçlarda zengin ve yeşil bir doğa parçası ziyaretçileri karşılar. Bu anlamda vadi özel bir yere sahiptir.
Vadi kenarları karasal iklim özelliği gösterirken vadi içerisinde Akdeniz iklimine yakın bir atmosfer ve bitki örtüsü görülmektedir. Bu anlamda karasal iklim içerisinde bir mikroklima alanı oluşturmaktadır.
Akdeniz iklimi içerisinde olduğu için vadi tabanında Antep fıstığı gibi birçok bitki yetişmektedir.

Ihlara Vadisi boyunca uzanan kayalara oyulmuş freskli kiliseler günümüze kadar korunarak eşine az rastlanır bir tarih hazinesi mirası kalmıştır.
Hristiyanlığın ilk dönemlerinden başlayarak kayaların rahatlıkla kazılması ve oyulması ile oluşturulan bu freskli kiliseler ve iskân mekânları vadide 14 kilometre boyunca Selime kasabasına kadar uzamaktadır.
Kapadokya destinasyonunun ortasında tabiatla tarihinin beraber bulunduğu Ihlara Vadisi’ndeki bu kiliselerin ilk örnekleri M.S. 4. asra kadar uzanmaktadır.
Ihlara bölgesindeki kiliselerin resim tekniği 2 kısım olarak görülmektedir.
Ihlara etrafındaki kiliseler Kapadokya tipi kiliseler olarak bilinen özelliklere sahiptir. Eğritaş, Ağaçaltı, Kokar, Pürenliseki ve Yılanlı Kiliseler Kapadokya tipi kiliselere örnektir.
Belisırma alanında bulunanlar ise Bizans tipi resimlerle süslü olan kiliselerdir.
Ihlara Vadisi Ziyaret Saatleri 2022 Giriş Ücreti
Ihlara Vadisi’ne girişte ücretli otopark vardır.
Ihlara Vadisi’ne giriş ücreti 70 TL’dir.
Müzekart sahipleri ücretsiz girebilir.
Her gün açıktır. Açılış Saati: 08:30 Kapanış Saati: 19:00 Gişe Kapanış Saati: 18:15
Ihlara Vadisi Ulaşım
Adres: Ihlara Kasabası Harmanlık Mah. Vadi Cad. No:76 Güzelyurt/AKSARAY
Aksaray ilinin Güzelyurt ilçesi sınırlarındaki Ihlara Vadisine Aksaray’dan Güzelyurt minibüsleri ile ya da Güzelyurt’tan kalkan minibüsler ile gidilmektedir.
Aksaray şehir merkezine 35 kilometre uzaklıkta olan Ihlara Vadisi Aksaray’ın Güzelyurt ilçesinin Ihlara kasabasında bulunmaktadır.