Kamusal Yaşamda Giyim ve Bakım Protokolünde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kamu Personelinin Kılık ve Kıyafeti

Türkiye’de kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personelin kılık ve kıyafeti, Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulan 25.10.1982 tarihli ve 17849 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan , “Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik” ile düzenlenmiştir.

10.12.2001 tarihli ve 3459sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla Yönetmelikte değişiklik yapılarak, kadınların çalışma hayatında kumaş pantolon giymeleri serbest bırakılmıştır.

04.09.2013 tarihli 5443 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla da kadınların baş açık olması hükmü kaldırılmıştır.(Emniyet hizmetleri sınıfına mensup olanlar, hakimler ve savcılar ile Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev yapanlar bu Yönetmelik dışında tutulmuştur.)

Anılan yönetmelik ile ilgili ayrıntılar aşağıda belirtilmiştir.

Erkeklerde Kılık ve Kıyafet Kuralları:

-Elbiseler temiz, düzgün, ütülü ve sade; ayakkabılar kapalı, temiz ve boyalı giyilir.

-Kravat takılır. Kravatı örtecek şekilde balıkçı yaka veya benzeri süveter giyilmez. 

Kadınlarda Kılık Kıyafet Kuralları:

-Kolsuz ve açık yakalı gömlek ve bluz veya strec, kot vb pantolonlar giyilmez. Etek boyu dizden yukarı ve yırtmaçlı olamaz. Terlik tipi ayakkabı giyilmez.

Kılık Ve Kıyafette Erkek ve Kadın Görevlilerin Uyacağı Ortak Kurallar:

-Protokole dahil kadın ve erkek kamu görevlileri resmi törenlere ve kutlamalara koyu renk takım elbise ile katılırlar.

-Yaz döneminde personelin kılık kıyafetleri 15 Mayıs-15 Eylül tarihleri arasında uygulanır.    

“İnsanlar kıyafetlerine göre karşılanır; şahsiyetlerine göre uğurlanırlar”

protokol kuralları

Hanımların ve Erkeklerin Giyiminde Genel Kurallar

-Törenlerde, davet ve ziyafetlerde davetiyede belirtilen kıyafet giyilmelidir. Kıyafet belirtilmemişse koyu renk takım elbise giyilmelidir.

-Evli bir çift birlikte resmi ve sosyal bir etkinliğe, davet ve törene katıldıklarında renk ve tarz daima uygun olmalıdır.

-İş ortamında ve sosyal yaşamda hiçbir zaman kirli, lekesiz, ütüsüz, düğmesi kopuk; vücuda, ortama, topluma, kuruma uymayan, yakışmayan kıyafetler giyilmemeli; daima temiz, düzgün, sade, ütülü ve uyumlu giyilmelidir.

Hanımlarda Giyim, Takı-Aksesuar; Bakım ve Makyaj

-Kamusal yaşamda davet, tören, toplantı ve resmi görüşmelerde hanım kamu görevlileri için uygun olan resmi kıyafet, koyu renklerden oluşan kumaş ceket-etek takımlar ile ipek bluz, burnu kapalı, topuklu ayakkabı ve çantadır.

-Günlük çalışma yaşamında ise, hanımlar için uygun olan yarı resmi giyim tarzı takım olarak kumaş pantolon-ceket veya elbise ceket ya da ceket ile etek, pantolon gömlek, bluzdur.

-Giyimde renk olarak lacivert ve tonları, siyah, koyu kahve, gri ve tonları, mürdüm rengi, bordo, haki yeşil, vizon rengi, gülkurusu ve devetüyü uygundur.

-Resmi hayatta hanımların giyebileceği giysiler şunlardır:

Tayyör, döpiyes, pantolon-ceket, gömlek, bluz ve trikolar, elbise, tuvalet, manto, ayakkabı, çorap.

Takı ve aksesuarlar:

El çantası, saat, gözlük, şapka, eşarp, fular, şal, eldiven, mendil, cüzdan, kemer, cep telefonu.

Bakım ve makyaj:

Bir hanım çalışma hayatında abartılı saç modeli ve makyajdan, abartılı kıyafet ve aksesuardan uzak durmalıdır. Kıyafet, makyaj ve aksesuar ortamına göre ayarlanmalıdır.

 Erkeklerde Giyim, Aksesuar ve Bakım:

Erkek kamu görevlileri üst yöneticilerle resmi ziyaret ve görüşmelerde; toplantılarda, törenlerde, davet ve ziyafetlerde, tek kumaştan koyu lacivert, koyu füme ya da siyah takım elbise; manşetli beyaz gömlek, ipek kravat, merserize çorap ile altı kösele bağcıklı ayakkabı giymelidir.

Kamusal yaşamda ve iş ortamında erkekler için uygun olan giyim tarzı; siyah ayakkabı ve siyah çorap; gri ya da takım pantolon ceket, beyaz ya da kemik rengi gömlek ve giyime uygun kravat yarıresmi olarak uygun ve şık bir giyim tarzıdır.

Yaz kıyafeti giyilen15 Mayıs-15 Eylül tarihleri arasında çalışma yaşamı genellikle spor kıyafet giyilir. Kısa kollu gömlek giyince kravat takılmaz ceket giyilmez; ceket daima uzun kollu gömlekle giyilir.

İş yaşamında siyah, renkli desenli, kareli, kalın dokulu gömlek, tişört ve kot pantolon giyilmez.

Aksesuarlar:

Kravat: Kravat kamusal ve sosyal yaşamda resmiyetin ve medeniyetin simgesidir.

Çizgili gömlek ve ceket altına çizgili, desenli kravat takılmamalıdır.

Mendil, boyunbağı-boyun atkısı, gözlük, kol düğmesi, kravat iğnesi, saat, yüzük, rozet, dolmakalem, cüzdan, şemsiye.

Cep telefonu; kesinlikle belde(kemere takılmış olarak) taşınmamalıdır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu