Protokol Kuralları: Temel Atma ve Hizmete Açma Törenleri

Temel Atma ve Hizmete Açma Törenlerinde Dikkat Edilecek Hususlar
Hizmete açma törenlerinde, hizmete açılacak yerin girişine uzunlamasına kırmızı bir kurdele bağlanır. Protokol konuşmalarından sonra onur konuğu ve konuklar açılış yapılacak yere, kurdelenin önüne gelirler.
Bu sırada folklor giysili bir kız çocuğu tarafından dantelli gümüş bir tepsi içinde makas sunulur. Onur konuğu ya da onur konukları kurdeleyi birlikte tutarak ve iyi dileklerini belirterek “Hayırlı Olsun” diyerek aynı anda keserler. Törene katılanların alkışlarıyla açılış işlemi gerçekleşmiş olur. Onur konuğu ve konuklar ev sahibi ile birlikte hizmete açılan yeri gezerler. Bu sırada ev sahibi ya da bir yetkili onur konuğuna ve konuklara bilgi sunar. Açılıştan sonra aynı yerde konuklara bir kokteyl parti verilir. Açılış töreni hizmete açılış tarihinde yapılmalıdır. Ancak açılışa onur konuğunun katılması istendiğinde, açılış töreni bir hafta içinde yapılmalıdır. Bir bina fiilen ve resmen açıldıktan, bir hizmet fiilen ve resmen başladıktan üç ay sonra açılış töreni yapmak doğru değildir. Ancak zorunluluk olduğunda açılış töreni onur konuğunun teşrif edeceği tarihte yapılmak üzere kısmen hizmete açılabilir.
Temel atma töreninde protokol konuşmalarının sonunda onur konuğu ve konuklar temel atılacak yere hep birlikte gelirler. (Temel atma yerinde yeteri kadar harç ve kürek önceden hazırlanmış olmalıdır.) Onur konuğu küreği eline alır, iyi dileklerini belirterek ilk harcı temele atar. Sonra konuklar da temele 3’er kürek harç atarlar. Temel atma törenlerinde kurban kesmek ve kan akıtmak uygun görülmemektedir.