Tören Programını Uygulama, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı

Tören Programını Uygulama
Onur konuğu gelmeden program başlamaz. Onur konuğu ev sahibi ile birlikte alanda/salonda yerlerine oturunca ,sunucu kürsüye çıkar ,onur konuğuna ve tüm konuklara hitaben “hoş geldiniz” der ve tören programını sunar.
Kurumsal törenlerde kurum başkanı içeriye girdiğinde anons edilebilir. Örneğin İçişleri Bakanlığı’nda düzenlenen bir törende, İçişleri Bakanı içeriye girince sunucu tarafından (“Sayın Bakan diye anons edilebilir.)Program sunucusu konuşmacıları takdim etmek için kürsüye gelip anons edebileceği gibi, salonda ya da platformda uygun bir yerde durarak da anons edebilir.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı
Milli, resmi ve kurumsal törenlerde (kapalı alanda da olsa) programa saygı duruşu ve istiklal marşı ile başlanır. Tören programında “Saygı duruşu, İstiklal Marşı” yer alır. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı için ses düzeni tören öncesi mutlaka denenmelidir.
Saygı duruşuna davet ederken, “Atatürk ve silah arkadaşları ile aziz şehitlerimizin manevi huzurlarında bir dakikalık saygı duruşuna davet ediyorum” denir. Saygı duruşu sükunet içinde bir dakika ayakta durmaktır. Bu sırada ceketin önü ilikli ve baş öne eğik olmalıdır.
Kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının yapmış oldukları konferans, panel, seminer, yardım dağıtımı gibi sosyal kültürel, eğitsel ve akademik etkinliklerde; oda, vakıf, dernek, kulüp, kooperatif, işletme vb. kuruluşların genel kurul toplantılarında ve yarışmalarda İstiklal Marşı’nın çalınması / söylenmesi gerekli değildir. Ancak sosyal kültürel etkinliklerde; genel kurul toplantılarının açılışında, sportif karşılaşmalarda başlama öncesinde gerektiğinde saygı duruşunda bulunulabilir.