Afrodisias Antik Kenti (Aydın) Kültürel ve Doğal Özellikleri
Ege bölgesinin Aydın sınırları içerisinde bulunan Karacasu ilçesinin Geyre Mahallesi’ndeki Afrodisias Antik Kenti 2017 yılında UNESCO Dünya Miras Listesine kültürel varlıklar alanından girmiştir.
Afrodisias Antik Kenti Menderes Irmağının bir kolu olan Dandalaz çayının meydana getirdiği verimli vadide denizden yaklaşık 600 metre yükseklikteki bir plato üzerinde bulunmaktadır.
Tarihsel süreç içerisinde bulunduğu Irmak havzasının doğal özellikleri ile beslenen kentin antik dönemdeki en büyük zenginlik kaynağı ise kentin kuzeyinde yer alan Baba Dağı eteklerindeki mermer ocakları olmuştur. İlk yerleşim tarihi M.Ö. 5000 yıl ortalarına kadar uzanan Afrodisias Antik Kenti M.Ö. 6 yüzyılda küçük bir köy görünümünde iken M.Ö. 2. yüzyılda Menderes vadisinde bulunan yoğun şehirleşme devrinde kent devleti statüsüne girmiştir.
M.Ö. 1. yüzyılda Roma ile yakın münasebetleri girilmiş ve Afrodisias Kenti Roma imparatoru olarak Augustus adını almıştır. Afrodisias Geç Helenistik Dönemden Roma ve Bizans dönemlerine kadar devam eden yoğun bir fikir, değer ve medeniyet alışverişini gözler önüne sermiştir. Genel itibariyle mermerden inşa edilmiş olan yapılar ve bunlarla ilişkili olan kabartma ve yazıların çok azı iyi korunmuş olarak günümüze gelmiştir.
M.S. 1 – 500 yüzyıllar arasında Afrodisias Kenti Akdeniz havzasında büyük bir üne kavuşmuş; önce Roma İmparatorluğu başta olmak üzere bütün medeniyetlere heykeltıraşlar buradan yetişmiştir. Mermer ocaklarının kentte çok yakın olması, Afrodisias’ın mermer heykel sanatı için yüksek kalitede bir üretim merkezi olmasına vesile olmuştur. Bu hususiyeti sebebiyle Roma İmparatorluğu’nun Asya eyaletinde devrin mermer sanatı ve mimarisinin tüm kollarıyla araştırılıp anlaşılmasını sağlayan şehirlerden birisi haline gelmiştir.
Şehre adını veren ve kent kimliğinin gelişiminde büyük rol oynayan Afrodit Kutsal Alanı’nın ve kentteki özgün Afrodit kültürünün de Akdeniz havzasında geniş bir alanı kültürel bakımdan etkilediği görülmektedir.
Afrodisyas Antik Kenti (Aydın) Giriş Ücretleri 2022
Giriş Ücreti : 55 TL
Afrodisyas Antik Kenti (Aydın) Ziyaret Günleri ve Saatleri 2022
Her gün açıktır.
Açılış/Kapanış Saatleri
Açılış Saati: 08:00
Kapanış Saati: 19:00
Gişe Kapanış Saati: 18:00
Afrodisyas Antik Kenti (Aydın) Adresi ve Ulaşım
Adres: Geyre Beldesi Kenan Erim Caddesi No:4
E-mail: afrodisyasmuzesi@kultur.gov.tr
Tel : 02564488086