Afyon Kalesi’nin Özellikleri
- Afyonkarahisar Kalesi’nin zirvesinde M.Ö. 1200- 700 tarihleri arasında Anadolu’da medeniyet kurmuş olan Frigler kültürüne dair izlere rastlanmaktadır. Afyonkarahisar Kalesinde ana tanrıça Kibele’ye adanmış birçok tapınak ve 4 tane büyük sarnıç (su çukuru) yer almaktadır.
- Kalenin surları Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat döneminde kale dizdarı olan Mimar Bedrettin Gevhertaş tarafından 1235 senesinde tamir ettirilmiş, kale içerisine bir de küçük mescit ile saray inşa ettirilmiştir.
- 1573 yılında Osmanlı padişahı II. Selim’in emri ile Mahmut Bey kalenin burçları, kulesi ve sarnıçları tekrar tamir ettirmiş ve güçlendirmiştir.
- Afyonkarahisar Kalesi muhkem bir yerdedir.
- Afyonkarahisar Kalesi koyu renkli volkanik kayalarla oluşmuş yüksek bir tepenin üzerine kurulmuştur. Afyon şehri Karahisar adını da bu koyu renkli kayalardan ve bu kayaların üzerinde inşa edilmiş olan hisardan almıştır.
- Kale içerisinde inşa ettirilen mescidinin Alaaddin mescidi olarak da isimlendirdiği ve Evliya Çelebi tarafından bu caminin mihrabının baştan sona çini sanatı ile süslendiği ifade edilmektedir.
Afyon Kalesi Ziyaret Saatleri Giriş Ücretleri Ulaşım
Afyonkarahisar Kalesi hafta içi ve hafta sonu gündüz 08.00 -20.00 arasında gezilebilir. Kalenin girişinde herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
Afyonkarahisar merkez, Ulu Cami karşısı
Afyon şehir merkezinde kentsel sit alanı içinde bulunan Afyon Kalesi’ne Afyon merkezine giden bütün araçlarla ulaşım sağlanmaktadır.