Ahi Evran Türbesi Camii (Kırşehir) Tarihi, Kültürel ve Doğal Özellikleri
İç Anadolu Bölgesi’ndeki Kırşehir ili sınırları içerisinde bulunan Ahi Evran Türbesi 2014 yılında UNESCO Dünya Geçici Miras Listesine kültürel varlıklar alanından kabul edilmiştir.
10 ve 11. yüzyıllarda İslam’ın resmi din olarak kabul edilmesinden sonra Asya’dan Anadolu’ya göç ederek yerleşen Türk esnaf ve sanatkârlarda Anadolu’da iş imkânı oluşturmak, onları Bizans esnaf ve sanatkârlar ile rekabet edebilir hale getirmek, ürün ve malların kalitesini korumak, üretimi ihtiyaçlar dâhilinde düzenlemek ve Türk nüfusunun ekonomik hürriyetimiz sağlayarak ihtiyaç sahiplerine her türlü desteği sunmak amaçlarıyla Ahi Evran tarafından meydana getirilen ve Anadolu’da Orta Asya’ya kadar esnaf ve sanat erbabının tek çatı altında toplamayı hedefleyen Ahilik Teşkilatının ahlaki değerleri ve örgütsel sistemi, bugünkü birçok esnaf, sanat ve ticaret kurumunun örgütlenmesinde bir temel özelliği taşımaktadır.
Ahilik Teşkilatının kurucusu olan, 32 çeşit esnaf ve sanatkârın önderi olarak da anılan ve 13. yüzyıl toplum kanaat önderlerinden birisi olarak yaşamış Ahi Evran’ın Kırşehir’deki zaviyesi Osmanlı İmparatorluğu Döneminde teşkilatının örgütsel yapısı ile ilgili kararların verildiği merkez konumunda olması ve Ahi Evran Türbesi’nin burada bulunması sebebiyle Ahilik Teşkilatı’nın bugün günümüze kadar ayakta kalan en önemli temsilciliği konumunda bulunmaktadır.
Ahi Evran Türbesi ve Camii (Kırşehir) Giriş Ücretleri 2022
Giriş ücretsizdir.
65 yaş üzeri: ücretsiz
Şehit ve gazi yakını: ücretsiz
Müzekart: geçerli (ücretsiz giriş)
Ahi Evran Türbesi ve Camii (Kırşehir) Ziyaret Günleri ve Saatleri 2022
Kapalı olduğu günler: Her gün açık
Namaz vakitlerine dikkat edilerek gün boyu ziyaret edilebilir.
Ahi Evran Türbesi ve Camii (Kırşehir) Adresi ve Ulaşım
Adresi: Ahievran, 40100 Özbağ/Kırşehir Merkez/Kırşehir