Aydın Afrodisyas Antik Kenti/Örenyeri Özellikleri
Aydın İli’ne bağlı olan Karacasu ilçesinde yer alması ile bilinmektedir. Adını aşk ve güzellik tanrıçası Aphrodite’den almakta olan Aphrodisias, özellikle Roma çağında Aphrodithe tapınımı ile ün kazanarak antik bir kent olma özelliğine sahiptir. Günümüzde de oldukça iyi korunmuş anıt yapıları ile birlikte Türkiye’nin en önemli arkeolojik yerlerinden biri olarak bilinmektedir.
Sonraki devirlerde ise üzerine tiyatro yapılmakta olan höyük, M.Ö. 5000’lü yıllara kadar gitmekte olan Prehistorik bir yerleşme olarak bilinmektedir. M.Ö. 6. yüzyılda Aphrodisias küçük bir köy niteliğindeydi. İlk Aphrodithe tapınağı da bu devirde yapılması ile bilinmektedir. Bu görünüm neticesinde ise M.Ö. 2. Yüzyılına dair ızgara planlı kentin kuruluşu ile değişmesi söz konusu olmaktadır. Bu devirde kentte bulunan, yaklaşık bir kilometrelik bir alana yayılmış vaziyette olan 15000 civarında insan yaşamakta idi. M.Ö. 1. yüzyılda Roma İmparatoru Augustus Aphrodisias şehrini kişisel koruması altına alması ile bilinmektedir. Bugün ise ayakta kalan anıtlar olarak ondan sonraki iki yüzyıl içinde yapıldığını belirtmek isteriz.
Tiyatro ve tapınak olarak etrafı sütunlarla çevrili iki meydan planlanmaktadır. Bunlar : Tiberius Portikosu ve Agora. Antik dünyanın en iyi korunmakta olan stadyumu ise kentin kuzey ucunda yer almakta idi. M.S. 3. yüzyılın sonlarına dair Aphrodisias Roma İmparatorluğunun Karia Eyaletinin başkenti olması ile nam salmaktadır. M.S. 4 yüzyılın ortalarında ise kentin etrafı surla çevrilmekte idi. M.S. 6. yüzyıldan itibaren bayındır halini ve önemini kaybetmeye başlamaktadır. Aphrodithe Tapınağı kiliseye dönüştürülmüştü. Küçük bir kasabaya dönüşmekte olan kent 12. yüzyılda tamamen terk edilmektedir.
Karacasu ilçesinin Geyve Mahallesi’nde bulunan bir antik kent olarak öne çıkması ile ön planda sayılmaktadır. Özellikle Dangalaz çayının bulunmakta olduğu vadide yer almakta olan kent, deniz seviyesinden 600 metre yükseklikteki bir platonun üzerinde yer alması söz konusudur. Bölgeye ise rahatlıkla karayolları üzerinden ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür.
Afrodisyas Antik Kenti üzerinde pek çok farklı gezilecek yer bulunması söz konusudur.
– Başta Eros ve Afrodit heykeli olmak üzere birçok farklı heykel ziyaret edilebilmektedir.
– Sebasteion dini yapısı ziyaret edilmek üzere oldukça değerlidir. Özellikle Roma İmparatorluğu dönemine ait imparatorlara Tanrı gibi tapıldığı üzere, dini bir yapı olarak geçmekte idi.
– Kentin merkezini oluşturan Agora ziyaret edilebilmektedir.
Aydın Afrodisyas Antik Kenti/Örenyeri Giriş Ücretleri 2022 Ziyaret Gün ve Saatleri
Kapalı Günler: Her gün açık
Açılış/Kapanış Saatleri
Açılış Saati: 08:30
Kapanış Saati: 20:00
Gişe Kapanış Saati: 19:00
Giriş Ücreti : 55 TL
Müze Kartı geçerlidir.
Aydın Afrodisyas Antik Kenti/Örenyeri Adresi
Adres: Geyre Beldesi Kenan Erim Caddesi No:4
E-mail: afrodisyasmuzesi@kultur.gov.tr
Tel : 02564488086