Birgi Tarihi Kenti (İzmir) Tarihi, Kültürel ve Doğal Özellikleri
Ege Bölgesi’nin sınırları içerisinde yer alan İzmir ilinde bulunan Birgi Tarihi Kenti 2012 yılında UNESCO Dünya Geçici Miras Listesine kültürel varlıklar alanından kabul edilmiştir.
Birgi, Batı Anadolu’da kendini korumayı başarabilmiş tek kenttir. Birgi kendine has mimari dokusuyla cumbalı evleri ve konaklarıyla, camileriyle, türbeleriyle, hamamlarıyla, medreseleriyle, çeşmeleriyle, külliye ve daha birçok eseri ile beylikler döneminden başlayarak günümüze taşınmış 171 adet tescilli eseri bir arada barındıran müze kent görünümündedir.
Ödemiş ilçesinde bulunan Birgi sırasıyla Frig Uygarlığı, Lidya Uygarlığı, Pers Krallığı, Bergama Krallığı, Roma ve Bizans İmparatorluğu hâkimiyeti altında yer almıştır. Şehir Anadolu Beylikler Döneminde 13 ve 14. yüzyıllarda Aydınoğlu Beyliği’ne de başkentlikte bulunmuştur.
1426 yılında Osmanlı hâkimiyetine geçen Birgi, kendine has geleneksel mimari dokusu ile günümüze kadar varlığını koruyabilmiş ender yerleşim merkezlerinden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Konakları, camileri, türbeleri, medreseleri, hamamları, çeşmeleri ve daha birçok yapılarıyla Beylikler Döneminden başlayarak günümüze ulaşmış çok sayıda tescilli yapıyı içinde bulundurmaktadır.
Beldede bulunan ve geleneksel mimari dokuyu en iyi şekilde yansıtan iki mimari yapı, ahşap süsleme ağırlıklı olarak mihrabı ve minberi ile devrinin en başarılı yapı örneklerinden birisi olan Ulu Cami ile ahşap işçiliği dikkat çeken Çakırağa Konağı bulunmaktadır.
Birgi Tarihi Kenti (İzmir) Giriş Ücretleri 2022
Giriş ücreti: 10 TL
65 yaş üzeri: ücretsiz
Şehit ve gazi yakını: ücretsiz
Müzekart: geçerli (ücretsiz giriş)
Birgi Tarihi Kenti (İzmir) Ziyaret Günleri ve Saatleri 2022
Kapalı olduğu günler:
Açılış/Kapanış Saatleri
Açılış Saati: 08:30
Kapanış Saati: 19:30
Gişe Kapanış Saati: 19:00
Birgi Tarihi Kenti (İzmir) Adresi ve Ulaşım
Adresi: Ödemiş/İzmir