Türkiye’nin her bir şehri her bir bölgesi çeşitli güzelliklerle doludur. Bu güzelliklerden biri de Burdur şehridir. Burdur göller şehri olarak da bilinir. Burdur doğal miraslarla donatılmış kesinlikle keşfetmeniz gereken bir cevher. Büyüğünden, küçüğüne, tatlı suyundan, tuzlu suyuna kadar her çeşit göle sahip olan Burdur, yazın doğanın tadını çıkarabileceğiniz en güzel ve huzur veren şehirlerden biridir.
Burdur sınırları içerisinde var olan tabiat parkları ve müthiş doğa harikası ormanlarıyla görenleri büyüleyen bir şehirdir. Ayrıca sadece doğası ve gölleri ile değil buram buram tarihi yerleri, müzeleri de oldukça meşhurdur. Yaz tatili için görülmesi ve gezilmesi gereken yerler arasında başta yer almaktadır. Burdur tatili için büyük bütçeler ayırmanıza da gerek yoktur.
Burdur da gezilecek yerler nerelerdir?
Burdur harika bir şehir olmakla beraber oldukça da uygun bütçeli bir şehrimizdir. Ayrıca Burdur gezisi için size yardımcı olacak ve bu şehrin güzelliklerini daha iyi tanıtacak rehberlerde bulunmaktadır. İşte şimdi size bu harika şehrin tüm güzelliklerini sizler için listeledik. Hazırsanız bu keyifli yolculuğa başlayalım!
- Burdur arkeoloji müzesi.
- Taş oda konağı Etnografya müzesi.
- Tabiat parkları( Sığla Ormanı, Gölcük, Serenler Tepesi, Oğuzhan Kent Ormanı)
- Salda Gölü
- Burdur Gölü
- Karataş Gölü
- Yarışlı Gölü
- Yazır Gölü
- Gölhisar Gölü
- Karacaören Barajı
- Lavanta Bahçesi
- Karanlıkdere Kanyonu
- Serençay Kanyonu
- İnsuyu Mağarası
- Lisinia Doğa Alanı
Gibi birçok güzel içeriklerle dolu bir şehirdir. Görenlerin aşık olduğu gidenlerin ise bir daha gitmek isteyeceği bir şehrimizdir.
Burdur’da neler yenir?
Güzellikleriyle gözümüzü, sakinliği ve temiz havasıyla ruhumuzu lezzetleriyle de damağımızı doyuran Burdur da neler yenir? Gelin inceleyelim. Burdur her ne kadar Akdeniz Bölgesi’nde yer alsa da Burdur’da karasal iklim görülmektedir. Bu sebeple Burdur mutfağı ağırlıklı olarak et, tahıl ve bakliyat kullanmaktadır.
Geleneksel Burdur mutfağında öne çıkan yemekleri arasında: Burdur usulü testi kebabı, Burdur şiş, çanak ekmeği olarak da bilinen haşhaşlı, tahinli, cevizli ve pekmezli gibi çeşitleri olan kömbe, Burdur’un kendine özel kelle peyniri ile hazırlanan pide, kabak helvası, Burdur muhallebisi, ceviz ezmesi ve ceviz helvası gibi parmak ısırtan, damak şenelten lezzetleri vardır.
Benim köyüm salda dölüne 10 km uzaklıkta. Küçükken (199’larda) sıkça giderdik yazın. Eskiden ağaçların hemen dibinden göle girerdik. Şimdi o ağaçlar 100 mt geride kaldı, sığ yerlerde bu mesafe 200 mt. ye çıkıyor malesef. Her geçen sene göl daha hızlı bir şekilde çekiliyor. Gölü besleyen herhangi bir akarsu da yok. Yüzyıllar boyunca oracıkta duran göl son 30 yılda çok hızlı bir şekilde kurumaya yüz tutmuş vaziyette. 10 sene sonra ne olacak? Tahmin bile etmek istemiyorum.
Burdur’da bir de ceviz ezmesi var meşhurdur. Bir çok üretici olsa da tavsiyem bildiğiniz yerden alın. Ben cevizezmesi.com ‘dan sipariş veriyorum. İstanbul’a 1 günde geliyor. Merdiven altı imal edenler var özellikle yol kenarında dikkatli olmanızı öneririm.
Bir de Salda kayak merkezimiz açıldı. Daha yeni rakımı 1400 mtlerde sanırım o yüzden kar çok durmuyor. Pisti güzeldir 1 km var galiba.
Burdur’u seviyorum benim memleketim. Uğrarsanız gezin, hediyelikler alın. Küçük bir yerdir Burdur ama insanı samimidir, cana yakındır.