Çatalhöyük Neolitik Kenti (Konya) Kültürel ve Doğal Özellikleri
İç Anadolu Bölgesinde bulunan Konya ilinin Çumra ilçesinde Çatalhöyük Neolitik Kenti 2012 yılında UNESCO Dünya Miras Listesine kültürel alanda kabul edilmiştir.
İnsanlığın hemen hemen bütün evrelerinde yerleşim merkezi olarak kullanılan, tarımın başlangıcı ve avcılık gibi önemli sosyal değişim ve gelişimleri tanıklık yapan Çatalhöyük Neolitik kenti Güney Anadolu Platosu içerisinde yaklaşık 14 hektarlık bir alan üzerinde bulunmaktadır. 2 hektarlık alandan meydana gelen Çatalhöyük Neolitik Kenti’nin daha uzun olan Doğu Höyüğü M.Ö. 7400 ve 6200 yılları arasına yapıldığı tespit edilen 18 Neolitik yerleşim katmanından meydana gelmektedir. Adı geçen katmanlarda sosyal örgütlenmeyi ve yerleşik hayata geçişi sembolize eden duvar resimleri, rölyefler, heykeller ve diğer sanatsal unsurlar bulunmaktadır.
Batı Höyüğü ise M.Ö. 6200 ve 5200 yılları arasında Kalkolitik Döneme ait kültürel özellikler taşımaktadır. Bu hususiyetleri ile Çatalhöyük 2000 yıldan daha fazla varlığını sürdürmüş ve kentsel hayata geçişin önemli bir noktasını elinde bulundurmaktadır.
Yerleşim yerleri minik bir nitelik göstermektedir. Ortadoğu ve Anadolu’da yer alan diğer Neolitik alanlar olmasına rağmen Çatalhöyük Neolitik kenti kalıntıların boyutu, yaşayan toplumun yoğunluğu, sanatsal ve kültürel gelenekleri ile zaman içinde benzersiz bir birleşimi ve olağanüstü bir tarihsel süreci bünyesinde taşımaktadır.
Çatalhöyük Neolitik Kenti (Konya) Giriş Ücretleri 2022
Giriş ücretsizdir.
Çatalhöyük Neolitik Kenti (Konya) Ziyaret Günleri ve Saatleri 2022
Her gün açıktır.
Açılış/Kapanış Saatleri
Açılış Saati: 09:00
Kapanış Saati: 17:00
Gişe Kapanış Saati: 17:00
Çatalhöyük Neolitik Kenti (Konya) Adresi ve Ulaşım
Adres: Küçükköy Mahallesi
E-mail: konyamuzesi@kultur.gov.tr
Tel 1: 03323513207
Konya’nın 52 kilometre güneydoğusunda, Hasandağı’nın yaklaşık olarak 136 kilometre uzağında, Çumra İlçesi’nin 11 kilometre kuzeyindedir.