Eshab-ı Kehf (Kahramanmaraş) Tarihi, Kültürel ve Doğal Özellikleri
Akdeniz Bölgesi’ndeki Kahramanmaraş ili sınırları içerisinde bulunan Eshab-ı Kehf 2015 yılında UNESCO Dünya Geçici Miras Listesine kültürel varlıklar alanından girmiştir.
Mağara arkadaşları anlamına gelen Eshab-ı Kehf Pagan kültüründen Hristiyanlığa, oradan da Müslümanlığa giden bir süreçte farklı kültürlerin etkileşimi içerisinde yer alan bir anlatıdır. Ortaçağ süresince İslam ve Hıristiyan dünyasındaki değişik rivayetler arasında en tutulan anlatı şöyledir:
Efsus yahut Yarpuz olarak bilinen bir şehirde, Roma İmparatoru Dakyanus adında zalim bir hükümdar bulunur ve bu zalim hükümdar halkı kendisine ve putlara taptırmıştır. Mitolojik tanrılara inanışın güç kaybettiği M.S. 250’li yıllarda tek tanrıya inandıkları için Kral Dakyanus’un mezaliminden kaçan ve Hristiyan dinine mensup olan Yemliha, Mekselina, Mislina, Mernuş, Sazenuş, Tebernuş ve Kefeştetayuş isminde yedi genç; gizlice tanrıya ibadet ederek Kral Dakyanus’un emirlerine karşı çıkarmış. Dakyanus bunu haber almış. Yedi genç ise kaçtıkları sırada kendileri gibi inançlı bir çobana rast gelirler. Çoban onların yanında su olan bir mağaraya ısınmaları için yönlendirir. Eshab-ı Kehf bu mağarada uykuya dalar ve bir rivayete göre 309 yıl boyunca uyur bir şekilde kalırlar.
Bunca yıl sonra Roma imparatoru 2. Theodosios Döneminde yani M.S. 450 yıllarında uyanırlar. Uyandıkları dönem bir huzur dönemidir. Kral bu yedi kişinin yaşamış olduğu tecrübenin derin anlamlarından etkilenerek onlara kutsal bir mezar yaptırır.
Ashabı Kehf mağarası ve mezarlarının bulunduğu külliye Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinin kuzeybatısında yer almakta olup merkeze yaklaşık olarak 7 kilometre uzaklıktaki Bencilüs Tepesi üzerinde bulunmaktadır. İnanç turizmi bakımından büyük bir yere sahip olan ve farklı dinler ve kültürler tarafından yaygın olarak tanınan ve ziyaret edilen Eshab-ı Kehf, kültürler arasında diyalog ve hoşgörünün sağlanması noktasında büyük öneme sahiptir.
Afşin Eshab-ı Kehf Külliyesi M.S. 446 yılında yapılan İhsan Mescidi ile beraber asırlar boyunca süregelen ve günümüze kadar ulaşan Türkiye’nin ve dünyanın en uzun süreli ziyaretgâhlarından birisi olma özelliğini elinde bulundurmaktadır.
Eshab-ı Kehf Külliyesi’nin Ribat Taç kapısı bütünüyle geometrik bezemelerden oluşmuş ve Selçuklulara ait bir yapı özelliğidir. Taç kapı üzerine güneş ışığının doğmasıyla birlikte günün belirli saatlerinde; özellikle namaz vakitlerinde kavsaranın farklı noktalarında, dua eden bir derviş, namaz kılan bir bayan ve namaz kılan bir erkek olmak üzere üç ayrı silüet de belirmektedir. Bu üç silüetin belirmesinde astronomi biliminin kullanıldığı ve bu bilime göre üstün bir mimari teknikle külliyenin inşa edildiği belirtilmektedir.
Eshab-ı Kehf (Kahramanmaraş) Müzesi Giriş Ücretleri 2022
Eshab-ı Kehf Külliyesine giriş ücreti yoktur.
65 yaş üzeri: ücretsiz
Şehit ve gazi yakını: ücretsiz
Müzekart: geçerli (ücretsiz giriş)
Eshab-ı Kehf (Kahramanmaraş) Müzesi Ziyaret Günleri ve Saatleri 2022
Kapalı olduğu günler: Her gün ziyaret edilebilir.
Yılın her döneminde 08.00-19.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
Eshab-ı Kehf (Kahramanmaraş) Müzesi Adresi ve Ulaşım
Eshab-ı Kehf Külliyesi, Afşin, Kahramanmaraş
Afşin ilçesine Kahramanmaraş Merkez, Elbistan ve Göksun ilçeleri üzerinden otobüsle ulaşım sağlanabilmektedir.