Harşena Dağı ve Pontus Kral Kaya Mezarları (Amasya) Tarihi, Kültürel ve Doğal Özellikleri
Karadeniz Bölgesi’ndeki Amasya ili sınırları içerisinde bulunan Harşena Dağı ve Pontus Kral Kaya Mezarları 2015 yılında UNESCO Dünya Geçici Miras Listesine kültürel varlıklar alanından girmiştir.
Kıyı Karadeniz ile Anadolu’nun diğer noktalarını birbirine bağlayan prehistorik çağlardan beri güzergâh olarak kullanılan yolların kavşak noktasında yer alan Amasya, Yeşilırmak nehrinin meydana getirdiği derin bir vadi içerisinde yerleşmiştir. Nehrin iki yakaya ayırdığı vadinin kuzeyinde bulunan 272 metre yüksekliğinde sivri külah şeklindeki kireçtaşı yığını binlerce yıldır Harşena Dağı olarak tanınmaktadır. Harşena Dağı’nın Yeşilırmak ve vadisi ile beraber meydana getirdiği bütünleşik kompozisyon ünik bir peyzaj ve büyüleyici bir manzara arz etmektedir.
Harşena Dağı’nın güney yamacında binlerce yıldır iskân faaliyetleri vardır. Bu höyük civarında ilk yerleşim alanları Erken Tunç Çağında başlamış ve Osmanlı İmparatorluğu’nun son yıllarına kadar Frig, İskit, Med, Pers, Pontus, Roma, Doğu Roma, Danişmentli, İlhanlı, Selçuklu ve Osmanlı tarafından iskân edilmiştir. Antik alanda bulunan Amasya Kalesi’nin yanında, Helenistik dönem surları, anıt kaya mezarları ve M.Ö. 1. yüzyıla ait olduğu düşünülen anıtsal sarnıçlar ve Yalıboyu Evleri yer almaktadır.
Helenistik dönemde dünyanın en önemli uygarlıklarından birisi olarak bilinen Pontus Krallığı Amasya Bölgesi’nde kurulmuştur. Pontus Krallığının başkenti olarak Amasya, yaklaşık olarak 100 yıl başkent olarak kalmıştır. Bölgedeki dağın güney yamacında anıtsal kaya mezarları yapılmıştır. Kızlar Sarayı bölgesinde ise dönemin beş kralına ait mezarlar yer almaktadır. Kaya mezarlarının yüksekliği 8 – 15 metre arasında değişmekte olup Anadolu’nun en büyük kaya mezarları arasında ve dünyada da kaya mezarları geleneğinin ender örnekleri arasında bulunmaktadır.
Anıtsal yapı olarak kaya mezarları mimari üslup olarak Grek etkisiyle yapılmıştır. Bölgede bulunan Pontus Kraliyet Nekropolü, hanedanın dünyada bulunan ilk ve tek Nekropolü, 5 notlu Kaya Mezarı da Pontus Krallığı Döneminde yapılmış olan son kaya mezarı olarak tarih kayıtlarına geçmiştir. Kaya mezarı inşa etme geleneği Amasya Harşena Dağı bölgesinde sona ermiş, Amasya’dan sonra başkent olan Sinop’ta bu gelenek devam ettirilmemiştir.
Harşena Dağı ve Pontus Kral Kaya Mezarları (Amasya) Giriş Ücretleri 2022
Pontus Kral Kaya Mezarları giriş ücreti 10 TL’dir.
65 yaş üzeri: ücretsiz
Şehit ve gazi yakını: ücretsiz
Pontus Kral Kaya Mezarlarına girişte Müze Kart geçerli değildir.
Harşena Dağı ve Pontus Kral Kaya Mezarları (Amasya) Ziyaret Günleri ve Saatleri 2022
Yaz sezonu 09:00 – 19:00, kış sezonu 08:00 – 17:00 çalışma saatleri arasında ziyaret edilebilir.
Harşena Dağı ve Pontus Kral Kaya Mezarları (Amasya) Adresi ve Ulaşım
Adresi: Amasya Merkez