Korykos Antik Kenti (Mersin) Tarihi, Kültürel ve Doğal Özellikleri
Akdeniz Bölgesi’ndeki Mersin ili sınırları içerisinde bulunan Korykos Antik Kenti 2014 yılında UNESCO Dünya Geçici Miras Listesine kültürel varlıklar alanından kabul edilmiştir.
Korykos Antik Kenti Hitit Döneminden başlayarak Helenistik, Roma, Bizans ve Ermeni dönemleri ile devam eden bir tarihsel süreç izlemektedir. Akdeniz’in önemli tarihi liman kentlerinden birisi olan Korykos Antik Kenti Helenistik dönemde başlayan kentleşmesi ile içerisinde bulunduğu coğrafyanın güvenli bir liman kenti ve ticaret merkezi olarak deniz ve kara kalesinden oluşan ikili bir savunma sistemine sahiptir.
Stratejik konumu itibariyle tarihsel süreç içerisinde önem kazanan limanı sayesinde Roma devrinde 500 yıl boyunca zeytin üretimi ile zeytinyağı ve şarap ticaretinde önemli kentlerden birisi haline gelmiştir. Dağlık Klikya’nın günümüze ulaşan en iyi korunmuş Antik Kentlerinden birisi olan Korykos Antik Kenti alanda bulunan 14 kilise ile bölgedeki mimari gelişimini de gözler önüne sermektedir. Kendine özgü bir mimari karakter taşıması, surların 10 kilometre kuzeyinde yer alan ve idareci sınıfın anıt mezarları özelliğindeki Adamkayalar bölgesi ise dönemin yaşam tarzına ışık tutan 11 adet rölyefi sebebiyle Korykos Antik Kentini diğer antik kentlerden ayıran önemli bir özellik halinde karşımıza çıkmaktadır.
Korykos Antik Kenti (Mersin) Giriş Ücretleri 2022
Giriş ücreti: 15 TL
65 yaş üzeri: ücretsiz
Şehit ve gazi yakını: ücretsiz
Müzekart: geçerli (ücretsiz giriş)
Korykos Antik Kenti (Mersin) Ziyaret Günleri ve Saatleri 2022
Kapalı olduğu günler: Her gün açık
Açılış/Kapanış Saatleri
Açılış Saati: 08:00
Kapanış Saati: 19:00
Gişe Kapanış Saati: 18:30
Korykos Antik Kenti (Mersin) Adresi ve Ulaşım
Ayaş Beldesi Merdivenlikuyu Mevkii Erdemli / Mersin