Mahmut Bey Camii (Kastamonu) Tarihi, Kültürel ve Doğal Özellikleri
Karadeniz Bölgesi’ndeki Kastamonu sınırları içerisinde bulunan Mahmut Bey Camii 2014 yılında UNESCO Dünya Geçici Miras Listesine kültürel varlıklar alanından kabul edilmiştir. Tarihi bir cami olması yönüyle oldukça önemlidir ve tarihi çok eskilere dayanır. Bu sebepledir ki önemli tarihi eserlerimiz arasında da görülen Mahmut Bey Camii dini mekanlarımız arasında hem tarihi hem turistik özellik gösteren bir camidir.
Anadolu Selçuklu Devleti’nin dağılmasından sonra kurulan beyliklerden birisi olan Candaroğulları Beyliği devrinde 1366 yılında yapılan Mahmut Bey Camii, Anadolu’daki ahşap tavanlı ve ahşap destekli camilerin eşine az rastlanır örneklerinden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle ibadet etme alanında yer alan ahşap bölümlerinin hiçbiri çivi kullanılmadan, geçme tekniği ile birleştirilmesi ve ahşap yüzeyler üzerinde kullanılan kalem işçiliği ile yapılan süslemeler camiyi benzerlerinden ayıran önemli bir özellik olarak görülmektedir.
Anadolu Türk mimarisinde ender görülen alçı mihrabı ile beraber üstün bir sanat anlayışının misali olan ahşap kapı kanatları Mahmut Bey Camii’ni diğerlerinden ayıran önemli özelliklerden birisidir. Mahmut Bey Camii’nin bitişik parselinde “Dinlenme ve Konuk Evi”, “WC ve Abdesthane” ve “Şadırvan” bulunmaktadır. Kasaba Köyü’nde Mahmut Bey Camii dışında bir cami ve tescilli Cami Hamamı ile Pazariçi Hamamı’nın kalıntıları bulunmaktadır
Mahmut Bey Camii (Kastamonu) Giriş Ücretleri 2022
Giriş ücretsizdir.
Öğrenci: ücretsiz
65 yaş üzeri: ücretsiz
Şehit ve gazi yakını: ücretsiz
Mahmut Bey Camii (Kastamonu) Ziyaret Günleri ve Saatleri 2022
Camii haftanın beş günü 09.00-18.00 saatleri arasında güvenlik görevlisi gözetiminde ziyaret edilebilir.
Mahmut Bey Camii (Kastamonu) Adresi ve Ulaşım
Adresi: Mahmut Bey Camii, Kastamonu İli, Merkez İlçesi, Kasaba Köyü’nde, tarihi kent merkezinin yaklaşık 18
km kuzeybatısında yer almaktadır.