Manisa, 1.367.905 nüfusu ile Ege Bölgesi’nin en büyük ikinci şehridir. Ayrıca Manisa verimli toprakları ile birçok medeniyetin göz bebeği olmuştur. Yunanlılar, Frigler, Lidyalılar, Bizanslılar, Romalılar İranlılar, Hititler, Saruhanoğulları ve Osmanlı bu topraklarda hüküm sürmüştür. Lite bölgesi olarak bilinen Manisa’da 20’den fazla antik kent bulunmaktadır. Ayrıca Osmanlı döneminde de oldukça önemli olan bu şehir Şehzadeler Şehri olarak da bilinmektedir. Bunun sebebi ise Osmanlı Dönemi’nde geleceğin padişahları olan şehzadelerin eğitimi için bu sancağa gönderilmeleridir.
Manisa’da gezilecek yerler;
- Aigai(Aiolis) Antik Kenti, bu bölge Nemrut Kale olarak da bilinmektedir. Heredotun eserlerinde bahsi geçen 12 şehirden birisidir. En parlak dönemini Helenistik döneminde yaşayan günümüzde hala kazı çalışmaları devam eden bir antik kenttir.
- Manisa Müzesi
- Yeni han
- Manisa Muradiye Camii
- Manisa kalesi
- Adala Kanyonu, Adala beldesinde bulunmaktadır. Şehir merkezine 15 kilometre uzaklıkta olan bu Kanyon, eşsiz güzellikleri ile binlerce turisti ağırlamaktadır.
- Sidas(Saittai) Antik Kenti, pek fazla keşfedilmemiş bu antik kent Helen dönemine aittir. Kentin büyük bir bölümü toprak altında kalmıştır ve hiçbir kazı çalışması daha yapılmamıştır. Bu antik kentte meclis binası tiyatro salonu ve stadyum bulunmaktadır.
- Bintepe tümülüsleri, Lidyalılara ait büyük bir mezarlık anıtlarıdır. Bu mezarlar Lidya kralı ve Lidya’da yaşayan soylulara ait olduğu için oldukça önemlidir.
- Gökköy
- Manisa Ulu cami
- Manisa hatuniye Camii
- Philadelphia (Filedelfiya) Kilisesi, incil’de adı geçen 7 kilise den sadece birisidir. Bu kilise Hıristiyanlığın yayılmasından sonra pavlus tarikatının genel merkezi haline gelmiştir.
- Manisa İvaz Paşa Camii
- Thyateira Antik Kenti (Tepe Mezarlığı), 1970 yılında kazı çalışmalarına hız verilen bu antik mezarlıkta birçok roma dönemine ait eserler bulunmuştur. Ayrıca Hristiyanların da ilk kiliseleri burada inşa edilmiştir.
- Kybele, Helenistik dönemine ait olan önemli tanrıçaları dan biri olan Kybele Yontusu doğal ve beşeri tahribatlar sonucu yüzü aşınmış sadece gövdesi kalmıştır.
- Niobe Doğal Anıtı – Ağlayan Kaya
- Salihli Artemis tapınağı, tanrıça Artemis adına inşa edilmiş bu tapınak, Helenistik dönemine ait yapılardan birisidir. Ayrıca tapınağın içinde Zeus, Artemis, Faustina ve Antonius‘un heykelleri de bulunmaktadır.
- Sart antik kenti
- Kuladokya Kula peri bacaları
- Spil Dağı milli Parkı
- Kurşunlu kaplıcaları
- Marmara gölü