Mudurnu Tarihi Ahi Kenti (Bolu) Tarihi, Kültürel ve Doğal Özellikleri
Karadeniz Bölgesi’ndeki Bolu ilinin sınırlarında bulunan Mudurnu Tarihi Ahi Kenti 2015 yılında UNESCO Dünya Geçici Miras Listesine kültürel varlıklar alanında kabul edilmiştir.
Tarihi İpek Yolu ve diğer önemli yolların kavşağında bulunan bir ticaret merkezi; diğer yandan da askeri merkez olarak gelişen Mudurnu, Erken Osmanlı Döneminin önemli bir Ahilik esnaf şehri ve kültür merkezi olarak varlığını devam ettirmiş, Cumhuriyet Dönemine kadar gelmiştir. Şehir Mudurnu Çayı vadisinde, kayalık ormanlık tepeler arasında bulunan sık dokulu doğal bir peyzaj içerisinde bulunmaktadır. Doğal topografya ile kentsel sit dokusu birbiriyle uyumlu bir çift arz etmekte; dramatik bir morfoloji ve korunmuş bir tarihi kent özelliği göstermektedir.
Osmanlı ticaret ve zanaat anlayışı, hoşgörü ve adil paylaşım felsefesine yönelik olarak kurulmuş olan Ahilik geleneği, ahilik ile birlikte gelişen ticari birikimin ortaya çıkardığı zengin anıtsal ve sivil mimari, Mudurnu şehrini hem Türkiye Cumhuriyeti’nin hem de Osmanlı Devleti’nin kuruluş sürecindeki katkısı nedeniyle de öne çıkarmaktadır. Ahilik erken Osmanlı felsefesi olarak ve Anadolu’ya özgü bir gelenek ve sistem olarak Anadolu’daki Türk egemenliğinin ve kültürünün gelişme sürecinde önemli bir yere sahiptir.
14. asırdan itibaren Mudurnu sosyal, kültürel ve fiziksel dokusu ile Ahilik geleneğinin şehirsel düzeyde yaşatmış ve bunu yansıtmıştır. Ahiliğin sosyal ve kültürel dokudaki en belirgin yansımaları, arastada yani tarihi çarşıda 700 yıldan beri süregelen esnaf duası ve Mudurnu’nun 700 yılı aşkındır bünyesinde barındırdığı kent kültürüdür. Ahiliğin kent kültürüne yansıması ise Mudurnu’nun Asya’dan Avrupa’ya önemli kervan yollarının kavşağında bulunmasından ve Ahi esnafının örgütlenmesine dayalı ticari üretimin yarattığı birikim ile gerçekleşmiştir.
Mudurnu’da bu kent kültürünü ve ahi geleneğinin başlıca ögeleri; geleneksel zanaat kollarının içinde bulunduğu tarihi Arasta, Anadolu’nun Batı Karadeniz kuşağı geleneksel ahşap konut dokusu, kentsel sit dokusu, Osmanlı’nın tek kubbeli cami mimarisinin gelişiminde önemli bir aşamayı teşkil eden Yıldırım Bayezit Camii, Osmanlı Devleti Dönemine ait hamam, türbe ve hazineler ile birlikte diğer anıt eserlerdir.
Mudurnu Tarihi Ahi Kenti (Bolu) Giriş Ücretleri 2022
Giriş ücretsizdir.
65 yaş üzeri: ücretsiz
Şehit ve gazi yakını: ücretsiz
Müzekart: geçerli (ücretsiz giriş)
Mudurnu Tarihi Ahi Kenti (Bolu) Ziyaret Günleri ve Saatleri 2022
Kapalı olduğu günler: Pazar
Her gün 09.00-17.30 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
Mudurnu Tarihi Ahi Kenti (Bolu) Adresi ve Ulaşım
Adresi: Mudurnu ilçesi
Bolu il merkezinin 52 kilometre güney batısında yer alan Mudurnu’ya ulaşım oldukça kolaydır.