NİĞDE
Niğde Türkiye’de İç Anadolu Bölgesi’nin Güney doğusunda yer almaktadır. Niğde tarihi çok çeşitlidir ve geçmişi zengin bir şehirdir. Kültür geçmişi ile ön plana çıkan Niğde, Kaplıcaları ören yerleri ve doğal güzellikleri ile görenleri kendine hayran bırakmaktadır. Ayrıca Niğde topraklarında bozkır görünüm hâkimdir. Bu sebeple orman varlığı oldukça azdır. Anadolu’nun buğday ambarı olarak bilinmesi ile beraber elma yetiştiriciliğinde 3. ; patates yetiştiriciliğinde de 1. sırada yer almaktadır.
Niğde’de gezilecek yerler;
- Niğde Kalesi, etrafı 3 surla çevrili olan Niğde Kalesi Alaaddin Tepesi’nin kurulmuştur. Yapım yılı tam olarak bilinmese de M.Ö. 8.yüzyılda yapıldığına dair tahminler vardır. Ayrıca Niğde Kalesi’nin içerisinde Arap ve Bizans dönemine ait tarihi kalıntılarında bulunmaktadır.
- Niğde Saat Kulesi, 19 yüzyıl eserlerinden biri olan ve Niğde’nin sembolü haline gelmiştir. Ayrıca 1866 yılında Ziya Paşa tarafından saat Kulesi’ne dönüştürülmüştür. Tepenin kuzeyinde yer almakta olan kule, cumhuriyet döneminde de cezaevi olarak kullanılmış.
- Niğde Müzesi, 2001 yılında faaliyete geçen Niğde Müzesi birçok kazı çalışmaları sonucunda elde edilmiş eserleri sergilemek ve korumak adına kurulmuştur.
- Çiftehan Kaplıcaları, şehir merkezine 80 kilometre mesafede Çiftehan kasabasında yer alan Çiftehan Kaplıcaları, 950 metre yüksekliğinde, renksiz ve berrak olan bir şifalı kaplıca suyu dur. Bu suyun birçok hastalığa iyi geldiği de bilinmektedir.
- Kocapınar Kaplıcası, Niğde merkeze 2 kilometre mesafede yer alan Kocapınar kaplıcası, kuyunun içinde istiyorum şifalı su ile oldukça ünlüdür. Bu suyun deriye, bağırsak hastalıklarına ve mideye iyi geldiği söylenmektedir.
- Kemerhisar İçmeleri
- Köşk Höyük, neolitik dönemden kalma orta Anadolu’nun en önemli yerleşim yerlerinden birisidir.
- Roma Havuzu, aynı zamanda Mısır kraliçesi Kleopatra’nın süt banyosu yaptığı havuz olarak da bilinmektedir. Roma dönemine en iyi mimari eserlerinden ve işçiliklerinden biridir. M.S 2.ve 3. Yüzyıl’da hadriyan ve trojan döneminde inşa edilmiştir.
- Kayardı Bağları
- Aladağlar Milli Parkı, aynı zamanda Kayseri ve Adana sınırları içerisinde de yer almaktadır. Toros Dağları’nın zirveleri arasında bulunan aladağlar doğal güzellikleri ve jeolojik yapısı ile görenleri etkilemektedir.
- Çinili Göl
- Narlıgöl
- Göllüdağ