Şerefiye Sarnıcı Özellikleri
Şerefiye Sarnıcı İstanbul Fatih ilçesinde tarihi yarımada üzerinde bulunan pek çok Bizans dönemi sarnıçlarından biridir. Girişi Piyer Loti Caddesi üzerinden olup eskiden Eminönü Belediyesi olarak kullanılan binanın altında bulunuyordu. 2010 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından eski Eminönü Belediyesi yıkılarak bölgede içinde Şerefiye Sarnıcının da bulunduğu restorasyon çalışmasına başlandı. 2018 yılından itibaren Müze olarak hizmet vermektedir.
İstanbul su kaynakları açısından elverişsiz bir yarımada üzerindedir. Roma döneminden beri inşa edilen isale hatlarıyla su ihtiyacı şehir dışından sağlanmaktaydı. Dıştan gelen bu sular sarnıçlarda depolanıyordu. Bizans İmparatoru 2. Theodosius emriyle Bozdoğan Kemerlerinden su depolama amacıyla yapılmaya başlayan sarnıç 15 yıl süren inşaattan sonra 443 yılında tamamlanmıştır.
Şerefiye Sarnıcının fiziki mekanı hakkında; Sarnıç 45 m X 25 m ebatlarında olan dikdörtgen yapıdadır, 9 m yüksekliğe olup 32 adet mermer sütunla içeriden desteklenmektedir. Sütunlar arası 3.90 m’dir. Sütunların yüksekliği 5.10m çapı 80 cm’dir. Yapının iç duvarları su geçirmez sıva ile kaplıdır, köşeleri su basıncında dayanması için kavisli yapılmıştır, duvarın kalınlığı 2.5 m’dir.
Sıra dışı müzecilik örneklerinden biri ise Şerefiye Sarnıcı dünyada 360 derece mapping sistemi ile entegreli olan, en eski yapı olmasıdır. Sarnıcın mistik atmosferin görsel şöleni ilk seansı 09.00 başlıyor, son seansı ise 18.00’dedir. Her saat başında sunum yapılıyor ve sunum 10 dakika sürüyor.
Şerefiye Sarnıcı Ziyaret Saatleri 2022 Giriş Ücretleri
Giriş ücreti yerli yetişkin: 30 TL, öğrenci ve öğretmen :10 TL’dir.
Yabancı vatandaşlar için giriş ücreti : 120TL’dir.
Şerefiye Sarnıcı ziyaret günleri (her gün) : 09.00 ile 19.00 arası ziyarete açıktır.
Şerefiye Sarnıcı Adresi
Adres: Binbirdirek Mah. Piyer Loti Cad. No:2/1 Fatih / İstanbul
Tel: 0 (212)568 60 80