Silifke Alahan Manastırı Tarihi, Kültürel ve Doğal Özellikleri
Akdeniz Bölgesi’nin Mersin ili sınırları içerisinde bulunan Alahan Manastırı 2000 yılında UNESCO Dünya Geçici Miras Listesine kültürel varlıklar alanından girmiştir.
Alahan Manastırı, Mersin İli, Mut İlçesi’nin 20 km. kuzeyinde Geçimli Mahallesi sınırları içerisinde oldukça yüksek 2 km. tırmanılan bir tepe üzerinde yer almaktadır.
Evliya Çelebi‘nin “Ustasının elinden yeni çıkmış gibi duruyor.” diye anlattığı Alahan Manastırı, Mersin-Karaman karayolu üzerinde Geçimli Köyü civarındadır. 1300 metre yükseklikte ve Göksu Vadisi‘ne bakan dik bir yamaca oturtulmuştur. Hıristiyanlığın Kapadokya ve Likonya‘da (Konya) yayılması sırasında bu yeni dini kabul edenlerin takibe uğraması ve inanmayanlar tarafından öldürülme korkusu, Hz. İsa‘ya inananları dağlık bölgelerdeki mağara kaya oyuklarında ibadete zorlamıştır. St. Paul ve yine Tarsus’ta yaşamış Hıristiyanlık öncülerinden Barnabas ile birlikte Hıristiyanlığı yaymak için Konya-Kapadokya ve Antalya-Antakya’ya kadar maceralı yolculuklar yapmıştır. İşte bu iki Hıristiyan Aziz’in gezileri sırasında konakladıkları her yerde anılarına mabetler yapılmıştır. Alahan Manastırı da bunlardan biridir.
M.Ö. 5. yüzyılda yapıldığı tespit edilen ve doğal yapılaşma ile bütünleşmiş bir görünüm arz eden Alahan Manastırı, bir manastırdan ve ona bağlı kilise ile diğer müştemilat yapılarından teşekkül etmekte ve malzeme, tasarım ve yapısındaki süslemeleri ile Bizans Dönemi dini mimari kalıntılarının ender örneklerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Silifke Alahan Manastırı (Mersin) Giriş Ücretleri 2022
Giriş ücretsizdir
Öğrenci: ücretsiz
65 yaş üzeri: ücretsiz
Şehit ve gazi yakını: ücretsiz
Müzekart: geçerli (ücretsiz giriş)
Silifke Alahan Manastırı (Mersin) Ziyaret Günleri ve Saatleri 2022
Kapalı olduğu günler: Her gün açık
Açılış/Kapanış Saatleri
Açılış Saati: 08:00
Kapanış Saati: 19:00
Gişe Kapanış Saati: 18:30
Silifke Alahan Manastırı (Mersin) Adresi ve Ulaşım
Adres: Geçimli Mahallesi
Tel : 03247141019