Xanthos Letoon (Antalya – Muğla) Kültürel ve Doğal Özellikleri
Akdeniz Bölgesi’nde yer alan Antalya ve Muğla illeri sınırları içerisinde bulunan Xanthos-Letoon 1988 yılında UNESCO Dünya Miras Listesine kültürel varlık olarak kabul edilmiştir.
Xanthos Fethiye ilçesine 46 kilometre uzaklıkta bulunan Kınık köyü yakınlarındaki Xanthos antik çağda Likya’nın en büyük idari merkezi olarak varlık göstermiştir. M.Ö. 545 yılında şehir Perslerin hâkimiyetine girene kadar bağımsız olarak devam etmiştir. Yaklaşık 100 yıl sonra tamamı ile yanarak yok olmuştur. Bu yangını takiben şehir yeniden inşa edilmiş M.Ö. 2. yüzyılda Likya Birliği’nin başkenti olarak kabul edilmiştir. Kent daha sonra Roma İmparatorluğunun kontrolüne girmiş, Roma İmparatorluğu’ndan sonra da Bizans egemenliğinde 7. yüzyıla kadar kalmıştır. Xanthos üzerine yerleşen bütün medeniyetlerin Likya, Helenistik ve Roma dönemi eserlerini gösteren bir merkez olarak kalmıştır.
Letoon: Xanthos’a 4 kilometre uzaklıkta bulunan Letoon Antik Kenti, antik çağda Likya’nın dini merkezi durumunda olan bir kenttir. Letoon alanında Leto, Apollon ve Artemis Tapınakları ile beraber bir manastır, bir çeşme ve Roma Tiyatrosu kalıntıları yer almaktadır. Leto, Artemis ve Apollon’un annesidir. Leto’ya adanmış olan en büyük tapınak batı yakada bulunan Leto Tapınağı’dır. Yaklaşık 16 metre uzunluğunda olan Leto Tapınağı en kutsal anıt olarak yer almaktadır. Doğuda ise doğu tarzında yapılmış olan Apollo Tapınağı daha az korunmuş bir durumdadır ve Leto Tapınağına göre daha küçüktür. 2 Tapınağın arasında bulunan Artemis Tapınağı ise en küçük olanıdır.
Xanthos Letoon (Antalya – Muğla) Giriş Ücretleri 2022
Giriş Ücreti : 20 TL
Xanthos Letoon (Antalya – Muğla) Ziyaret Günleri ve Saatleri 2022
Her gün açıktır.
Açılış/Kapanış Saatleri
Açılış Saati: 08:00
Kapanış Saati: 20:00
Gişe Kapanış Saati: 19:30
Xanthos Letoon (Antalya – Muğla) Adresi ve Ulaşım
Adres: Kınık Mahallesi, Fethiye Karayolu
Tel 1: 02428454799