Yesemek Taşocağı ve Heykel Atölyesi (Gaziantep) Tarihi, Kültürel ve Doğal Özellikleri
Güneydoğu Anadolu Bölgesi sınırları içerisinde bulunan ve Gaziantep’te yer alan Yesemek Taşocağı ve Heykel Atölyesi 2012 yılında UNESCO Dünya Geçici Miras Listesine kültürel varlıklar alanından kabul edilmiştir.
Yesemek M.Ö. II. binin dördüncü çeyreği ile M.Ö. 8. yüzyıl arasında, yakın doğunun en büyük taş ocağı ve heykel işleme atölyesi olarak kabul edilmiştir.
Yesemek Taşocağı ve Heykel Atölyesi Gaziantep ili İslahiye ilçesinin 23 kilometre güneydoğusunda yer almaktadır. Burada bulunan Yesemek köyünün güneyindeki Karatepe’nin batıya bakan eteklerinde bulunan Yesemek Taşocağı ve Heykel Atölyesi yapılan bilimsel kazılar ışığında Geç Hitit Devletleri Dönemi içerisinde M.Ö. 900’lü yıllara dayanmaktadır.
Yesemek Heykel Atölyesi antik dünyada benzeri görülmeyen bir merkez özelliğine sahiptir. Yesemek sadece eski Ön Asya’nın en büyük açık hava heykel atölyesi olmasından ve içerisinde hala birçok sayıda heykel taslağı bulunmasından ötürü değil; aynı zamanda bu atölyeden elde edilen bilgiler ışığında taş ocaklarının taş ocağından kesilmesi ile değişik türde heykellerin taslak haline getirilmesine kadar birçok aşamanın öğrenilmesini mümkün kılmaktadır. Burada yapılan eserler tipolojik açıdan da benzersiz bir özellik göstermektedir.
Yesemek Taşocağı ve Heykel Atölyesi (Gaziantep) Giriş Ücretleri 2022
Giriş Ücreti Ücretsiz
Öğrenci: ücretsiz
65 yaş üzeri: ücretsiz
Şehit ve gazi yakını: ücretsiz
Müzekart: geçerli (ücretsiz giriş)
Yesemek Taşocağı ve Heykel Atölyesi (Gaziantep) Ziyaret Günleri ve Saatleri 2022
Kapalı olduğu günler: Her gün açıktır.
Ziyaret Saatleri
Yaz Dönemi 09:00 – 19:00
Kış Dönemi 08:00 – 17:30
Yesemek Taşocağı ve Heykel Atölyesi (Gaziantep) Adresi ve Ulaşım
Adresi: Yesemek Taş ocağı ve Heykel Atölyesi, Gaziantep ili, İslahiye ilçesnin 23 km güneydoğusunda, bugünkü Yesemek Mahalesinin güney bitişiğinde, Hazil dağının uzantısı olan “Karatepe”(Aslanlıtepe) nin batıya bakan yamaçlarında yer almaktadır.