Yıldız Sarayı Kompleksi (İstanbul) Tarihi, Kültürel ve Doğal Özellikleri
Marmara bölgesindeki İstanbul ili içerisinde bulunan Yıldız Sarayı Kompleksi 2015 yılında UNESCO Dünya Geçici Miras Listesine kültür varlıkları alanından kabul edilmiştir.
İstanbul’un Beşiktaş ilçesi Yıldız tepesinde bulunan Yıldız Sarayı Kompleksi, yaklaşık olarak 500 bin metrekarelik bir alana yayılmıştır. Alan içerisinde bahçe ve koruluklar, köşkler, kasırlar ve yönetim ve servis yapılarından oluşan komple bir Yıldız Sarayı Kompleksi Osmanlı saray mimarisinin son örneği olarak karşımıza çıkar.
Sultan ikinci Abdülhamit Döneminde Osmanlı İmparatorluğu’nun idare merkezi, Sultan ve ailesinin yerleşik olarak kullandığı Yıldız Sarayı, Balyan Ailesi mimarları ile İtalyan mimar Raimondo D’aronco tarafından barok, neon-klasik olmak üzere çeşitli mimari tarzlar kullanılarak inşa edilmiş, bahçe tasarımı olarak da Avrupa etkileşimi içerisinde bulunan Geç Dönem Osmanlı mimari ve peyzaj tasarımı ile oluşturulmuştur.
Yıldız Sarayı’nın müştemilatı bahçe duvarları ile çevrili olup bahçede bulunan üç avlunun etrafında sıralanan köşkler ve kasırların yanında saray tiyatrosu, müze, kütüphane, eczane, marangozhane ve atölyeler den oluşan bir yapı kompleksi karşımıza çıkmaktadır. Sultan İkinci Abdülhamit Döneminde burası tabiri caizse küçük bir şehir görünümü arz etmektedir.
Yıldız Sarayı Kompleksi (İstanbul) Müzesi Giriş Ücretleri 2022
Yıldız Sarayı giriş ücreti: 20 TL
Öğrenci: ücretsiz
65 yaş üzeri: ücretsiz
Şehit ve gazi yakını: ücretsiz
Müzekart: geçerli (ücretsiz giriş)
Yıldız Sarayı Kompleksi (İstanbul) Müzesi Ziyaret Günleri ve Saatleri 2022
Kapalı olduğu günler: Pazartesi
Açılış/Kapanış Saatleri
Açılış Saati: 09:00
Kapanış Saati: 18:00
Gişe Kapanış Saati: 17:00
Yıldız Sarayı Kompleksi (İstanbul) Müzesi Adresi ve Ulaşım
Adresi: Yıldız Sarayı Müzesi, 34349 Beşiktaş/İstanbul