Yivli Minare Camii (Antalya) Tarihi, Kültürel ve Doğal Özellikleri
Akdeniz Bölgesi’ndeki Antalya ili sınırları içerisinde bulunan Yivli Minare Camii 2016 yılında UNESCO Dünya Geçici Miras Listesine kültürel varlıklar alanından girmiştir. 1230 yılında Anadolu Selçuklu hükümdarı 1. Alaaddin Keykubat tarafından yaptırılan Yivli Minare Camii Anadolu Türk mimarisinde eşine rastlanmayan yivli minaresinin formu ile ziyaretçilerin dikkatini çekmektedir.
Yivli Minare’nin yanında 6 kubbeli ibadet yeri ile Anadolu’daki çok kubbeli cami tipinin günümüze kadar ulaşan en eski örneği olarak kabul görmektedir.
Yivli Minare kapatılarak müze haline getirilmiştir. Günümüzde Antalya Etnografya Müzesi olarak hizmet vermektedir.
Antalya Etnografya Müzesi
Antalya’nın yakın tarihi ve halk kültürünü öğrenmek isteyenler Etnografya Müzesi’nde şehrin sosyal yaşamı, kültür ve gelenekleriyle ne kadar zengin bir birikime sahip olunacaktır.
Antalya il merkezinin turistik bölgesi Kaleiçi’nde bulunan Müze, Osmanlı Dönemi’nden kalan iki tarihî konağın düzenlenmesiyle meydana getirilmiştir. Bulundukları konuma göre Alt ve Üst Konak olarak ayrılmış Müze’nin iki bölümünde farklı eserler sergilenir.
Alt konak kısmında Türk-İslam eserleri, Üst konak kısmında ise canlandırmalar eşliğinde Osmanlı döneminde Antalya halkının günlük yaşamına dair objeler bulunur. Alt konak bölümünün ilk katında, Kaleiçi’nde gerçekleştirilen kazılarda keşfedilmiş eserler yanında Türkiye’nin en tanınmış tarihî yapılarından olan Aspendos Tiyatrosu’ndan getirilen çini parçalar sergilenir. Tiyatronun saray olarak kullanıldığı Selçuklu dönemine ait olan bu çiniler dönemin güzel ve nadide örnekleri arasındadır.
Osmanlı eserleri arasında ise İznik, Kütahya ve Çanakkale gibi dönemin seramik merkezlerinin üretimi olan parçalar ve farklı amaçlarla kullanılmış el yapımı cam ürünler mevcuttur. İkinci kat, Osmanlı Dönemi silahları ile diğer günlük kullanım objeleri ve hat sanatı örneklerine ayrılmış durumda. İkinci konak ise Antalya’da özellikle Osmanlı Dönemi’nde yaşamın nasıl olduğunun öğrenilebileceği bir yer. Konak’ın ilk katının en yoğun grubunu Osmanlı Dönemi yapılarına ait mimari parçalar oluşturuyor.
Canlandırmaların önemli yer kapladığı Konak’ta, Osmanlı Dönemi’nde Antalya’da ev yaşamı, farklı odalarda ve döneme özgü eşyalar ile birlikte veriliyor. Yine Antalya kültüründe önemli yeri olan Yörük yaşamı da canlandırmalarla hayat buluyor.
Yivli Minare Camii (Antalya Etnografya Müzesi) Giriş Ücretleri 2022
Giriş ücretsizdir.
Öğrenci: ücretsiz
65 yaş üzeri: ücretsiz
Şehit ve gazi yakını: ücretsiz
Müzekart: geçerli (ücretsiz giriş)
Yivli Minare Camii (Antalya Etnografya Müzesi) Ziyaret Günleri ve Saatleri 2022
Kapalı olduğu günler: Her gün açık
Açılış/Kapanış Saatleri
Açılış Saati: 08:00
Kapanış Saati: 20:00
Yivli Minare Camii (Antalya) Adresi ve Ulaşım
Adres: Kılınçarslan Mahallesi, Mermerli Banyo Sokak, No:17
E-mail: antalyamuzesi@kultur.gov.tr
Tel : 0242 244 64 01